В рамките на един месец ще можем да плащаме и

...
В рамките на един месец ще можем да плащаме и
Коментари Харесай

Докога ще можем да обменяме левове? Мнението на банкер

В рамките на един месец ще можем да плащаме и с лев, и с евро, това обаче не значи, че няма да можем да обменим лв. по-късно. Това сподели Илиан Георгиев, основен изп. шеф на БАКБ, във връзка оповестения Националния проект за въвеждане на еврото в България от 1 януари 2024 година

Комуникацията с клиентите е едно от най-важните неща при подготовката на банките за въвеждането на еврото, изясни Георгиев в ефира на предаването „ Бизнес старт “ по телевизия Блумбърг.

„ По финансовите въпроси клиентите са привикнали да се доверяват на банката, с която работят. Очаквам ролята ни главно да бъде комуникативно-информативна в обяснение на това какво се случва и какви са измененията. Не считам, че би трябвало да има терзание по този въпрос “, добави той.

По време на пандемията породиха редица терзания и както в интервал на всяка една рецесия наблюдавахме наклонност за увеличение на спестяванията. Тази наклонност още веднъж се прояви. От друга страна негативните лихви са повода някои огромни банки да преустановят приемането на срочни депозити, сподели Георгиев.

„ Няма по какъв начин отсам на сетне да се дава някаква възнаградителна рента, в противен случай, ще се търси метод да се вземе нещо от депозита, било то такса обслужване, било то нещо друго, с цел да може да се преодолеят тези негативни -0,7%, при които се пласират свръх запасите на банките в България. “

Според него това е едно краткотрайно събитие и още едно доказателство, че се намираме в пика на ниските лихви.

„ Това което виждам е, че общо взето всички банки се пробват да лимитират прекомерно огромните наличия на едно лице. Банките не се стремят и не желаят да вкарват усложнения, само че свръхголемите суми пораждат терзания и банките се пробват да генерират доход от това, че държат парите на клиента. “

Голямата част от българското финансово благосъстояние е под формата на депозити. Много дребна част от него е на пазара на дълг и на пазара на акции. Според него сега имаме удачна среда за поощряване на тези различните пазари.

Илиан Георгиев разяснява и тематиката за покритите облигации, като изясни, че в българското законодателство от много време съществува опцията за издаване на такива принадлежности.

„ Имаме закон за ипотечните облигации и имаме задоволително на брой излъчвания. Това не е нов метод. Виждам, че сега законопроектът е много по-детайлизиран във връзка с това какво е възможно да бъде включено в покритието на ипотечните облигации. Най-просто това е едно обвързване, в което против него като вземания стоят ипотечни контракти, които банката има. “

Ако обърнете внимание по кое време са издавани тези излъчвания, това беше в интервал на недостиг на запаси и се внасяше запас извън. Тогава се търсеха такива принадлежности.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР