В рамките на 15-ото Международно изложение за отбранителни продукти и

...
В рамките на 15-ото Международно изложение за отбранителни продукти и
Коментари Харесай

Министър Заков се срещна с министрите на отбраната на Ирак, Босна и Херцеговина и Руанада

В рамките на 15-ото Международно ревю за отбранителни артикули и услуги „ Хемус 2022 ”, министърът на защитата Драгомир Заков организира настоятелен срещи с министрите на защитата на Република Ирак, Босна и Херцеговина и Република Руанда, които са посетители на ревюто.

На срещата с министъра на защитата на Република Ирак Джума`а Инад Саадун бяха маркирани дългогодишните другарски връзки сред България и Ирак. Потвърдено беше положителното равнище на взаимната работа през годините и беше декларирано от страна на Ирак предпочитание за задълбочаване на съдействието във военнотехническата област.

По време на срещата на министър Заков с сътрудника си от Босна и Херцеговина Сифет Поджич беше маркирано смисъла на интензивното двустранно съдействие и неналичието на открити въпроси сред двете страни. Двамата министри разискаха и настоящи въпроси на сигурността.

В първата по рода си среща на равнище министри на защитата, провела се през днешния ден в Конгресния център на Панаирната палата в Пловдив, министър Драгомир Заков и министърът на защитата на Република Руанда генерал-майор Алберт Мурасира сложиха историческо начало на двустранните връзки в региона на защитата. Те обявиха желанието си за бъдеща работа в региона на военнотехническото съдействие.

По-рано, в границите на ревюто се организира и съвещание на Индустриалния конгрес на тематика „ Приоритети на България за развиване на отбранителни качества и нововъведения в защитата – използване на засилено военно-техническо съдействие в границите на Европейски Съюз и НАТО “. Участниците в него бяха приветствани от заместник-министъра на защитата Станимир Георгиев и заместник-началника на защитата генерал-лейтенант Цанко Стойков.

„ Пред нас стои задачата да активизираме националния запас за най-ефективно потребление на предоставените благоприятни условия за съдействие и развиване на отбранителния бранш у нас и в Европа“, сподели пред тях заместник-министър Георгиев. От своя страна генерал-лейтенант Стойков уточни, че напъните на военното и политическото управление на Министерството на защитата са фокусирани към сполучливото осъществяване на главните капиталови планове за рационализация във допустимо най-кратки периоди.

Днес, 2 юни, ще се организира XI интернационална научна конференция, проведена от Института по защита „ Професор Цветан Лазаров “ на тематика „ Научните проучвания, технологии и нововъведения – основа за създаване на нови отбранителни качества “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР