В процеса на готвене на всеки може да се случи

...
В процеса на готвене на всеки може да се случи
Коментари Харесай

Как се почистват емайлирани съдове

В процеса на готвене на всеки може да се случи да загори приготвяното ядене. Освен че в множеството случаи се скапва усета на храната, един от най-неприятните моменти е почистването на съда за готвене.

Когато става въпрос за емайлирана тенджера, тава или тиган, тогава имаме още по-голям проблем. Тъй като деликатният гланц не толерира потреблението на абразивни материали и препарати, е много мъчно да върнете съда до предходната му белота.

Опитните домакини би трябвало да знаят какви ограничения би трябвало да се подхващат за разчистване на загорелите емайлирани съдове, без да се нарушава целостта на повърхността им.

Продукти за разчистване на емайлирани съдове

Ако вследствие на невнимателното отношение към процеса на готвене вътре в съдовете са се образували въглеродни отлагания по емайлираната повърхнина, следните средства ще са от помощ за отстраняването им:

 Как се почистват емайлирани съдове

- Готварска сол;

- Сода за хляб;

- Оцет;

- Активен въглен;

- Лимонтозу;

- Утайка от кафе;

- Много кисели плодове;

- Газирани напитки;

- Кисело мляко.

Всяко от тези средства се може да се откри в кухнята. В взаимозависимост от естеството на загорялото по повърхността на емайла би трябвало да изберете най-подходящия артикул.

Какво не би трябвало да се употребява за разчистване на емайлирани съдове?

- Метални гъби и телчета за съдове;

- Груби четки;

- Почистващи препарати с груби абразиви;

- Нож и други остри предмети.

Как да почистим емайлираните съдове?

Със сигурност във всяка кухня има няколко супени лъжици сол. Както демонстрира практиката, това е най-хубавото средство за разчистване на изгоряло от повърхността на емайлиран съд. Трябва да употребявате солта по следния метод:

- На мястото на загорелите и пожълтелите места посипете щедро груба кухненска сол;

- Налейте малко топла вода отгоре;

- Оставете съда с този разтвор за 3-4 часа;

- След избраното време поставете съда под течаща гореща вода и деликатно отстранете въглеродните отлагания с мека гъба.

Ако и след тези дейности на дъното на съда останат жълти петна и следи от изгоряла храна, можете още веднъж да изсипете малко сол и да налеете вода и да сварите получения разтвор. Важно е да кипите на слаб огън половин час. Този способ ще почисти съда от всевъзможни замърсявания.

Ако солта не ви е помогнала да почистите качествено съда, има и различен по-ефективен способ - потреблението на трапезен оцет. За да почистите съда, би трябвало да излеете в нечистия съд такова количество оцет, което да покрие цялата загоряла повърхност. Оставете съда за 3-4 часа. През това време остатъците от храна елементарно ще се отлепят от повърхността. За цялостно разчистване изсипете оцета от съда и измийте по нормалния метод благодарение на препарат.

Все още не можете да премахнете въглеродните отлагания? Можете да опитате втори вид. Изсипете 200 г вода и 20-40 г оцет в нечистия емайлиран съд. Поставете на слаб огън и варете водно-оцетния разтвор в продължение на няколко минути. След изключване на огъня изчакайте съда да се охлади и отстранете остатъците от изгоряла храна благодарение на мека забрадка.

Ако нямате оцет на разположение, можете да употребявате лимонтозу или лимонен сок, получен от 1-2 плода. Имайте поради, че натуралният кисел сок е доста по-ефективен от всяко друго средство. Трябва да накиснете загорялото с разтвор на лимонтузу и вода или с лимоновия сок.

 Как се почистват емайлирани съдове Снимка: Гергана Георгиева

Содата за самун е безвреден и ефикасен метод за унищожаване на изгорялата храна от повърхностите на емайла и унищожаване на пожълтяването. Трябва да я употребявате по този начин:

- Изсипете 1 литър студена вода в загорелия съд;

- Изсипете 150-200 г сода;

- Сварете разтвора;

- Варете сместа на слаб огън в продължение на 40-60 минути;

- След като изключите котлона, оставете съда с течността да се охлади няколко часа;

- След това излейте водата и изплакнете с течаща вода.

При доста упорити загорели петна може да комбинирате сода за самун с оцет. Поръсете загорелите места щедро със сода и напръскайте от горната страна с оцет, тъй че содата да „ шупне ”. Оставете по този начин съда да се накисне 10-15 минути, след което измийте с вода и мека гъба.

Таблетките с деен въглен ще ви оказват помощ да се отървете от загорялото по емайлираните съдове и да ги измиете. Смелете нужното количество и посипете с получения прахуляк с въглеродните отлагания. Трябва да го оставите за 30 минути, по-късно да налеете студена вода и да оставите за още един час. След това емайлът може елементарно да се почисти от замърсяване. По същия метод може да употребявате и наслойка от кафе или да покриете загорелите места с кисело мляко и да оставите да се накисне.

Полезни препоръки при почистването на емайлирани съдове

За да поддържате емайлираните произведения вътре чисти и блестящи, следвайте следните препоръки:

- Налейте вода в новия съд с емайлирана повърхнина и кипнете. Не би трябвало да изливате водата незабавно. За да се втвърди емайлът, преварената вода би трябвало да се охлади напълно;

- Не поставяйте празна емайлирана тенджера на котлона или тава във фурната;

- Не наливайте студени течности в парещ съд и обратно;

- Не поставяйте огромна тенджера или тиган върху дребен котлон;

- Пазете емайлираните съдове от механични повреди, при рухване или удар може да се отчупи парче от емайла и съда да стане неизползваем;

- Не използвайте железни принадлежности при работа с емайлиран съд, с цел да не провокирате драскотини и пукнатини по емайла;

 Как се почистват емайлирани съдове

- Не оставяйте загорелите емайлирани съдове за дълго без да ги накиснете и почистите, по-късно почистването може да се окаже невероятно.

Както демонстрира практиката, почистването на емайлираните съдове от котлен камък и въглеродни отлагания не е мъчно. Използвайки подръчни средства, които се намират във всяка кухня, можете елементарно да върнете чистотата на съда.

И с цел да се резервира здравината и да се удължи експлоатационният им живот, се предлага да се съблюдават разпоредбите за потребление на емайлирани съдове. Внимателното потребление и разчистване ще резервира чистотата и здравината на емайла за дълго време.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР