В променящия се глобален пейзаж в последно време според докладите

...
В променящия се глобален пейзаж в последно време според докладите
Коментари Харесай

БРИКС: Три сценария за бъдещето на развиващите се страни

В изменящия се световен пейзаж напоследък съгласно отчетите се разпростират няколко сюжета, като да вземем за пример такива за многополюсност с преструктурирани институции, тактика за доминиране на Китай и опазване на властта на Съединени американски щати посредством съюзи.

Сценарий 1: Възприемане на многостранното обвързване

Първият сюжет планува усилване на многополюсността в изискванията на световен пейзаж, който се отдалечава от ръководения от Съединени американски щати интернационален ред. БРИКС служи за илюстрация на тази наклонност, подтиквана от последствията от Ковид пандемията и съветската инвазия в Украйна.

Привържениците на този сюжет оферират преструктуриране на интернационалните институции като МВФ и Световната банка, с цел да отразяват по-добре актуалните геополитически действителности. Развиващите се страни и междинните сили, като Бразилия, Индонезия и Турция, отстояват ползите си независимо, като предизвикват прагматична, многостранно обвързана позиция. Нови интернационалните органи, като БРИКС и Азиатската банка за инфраструктурни вложения, получават значителност, като участниците в тях дават приоритет на икономическото развиване пред задачите за ръководство или климата.

Сценарий 2: Настъпателен напредък на Китай

Противно на представянето на Китай като покровител на стабилността и съдействието, вторият сюжет преглежда присъединяване на Китай в многополюсността като стратегическо гонене на личните му ползи.

Пекин се стреми да понижи смисъла на ръководените от Запада интернационалните конгреси, предпочитайки различни мрежи, в които страната има преобладаваща роля. Инструментите на Китай за световно въздействие включват търговия, вложения и боен потенциал, като се нарежда като основен състезател в структури като БРИКС.

Макар да е изправен пред стопански провокации и софтуерни ограничавания, страната употребява начинания за “ ” и планове за районно съдействие, с цел да увеличи доверието си в Глобалния юг.

В момента обаче Китай се сблъсква с спор с Европа и Съединени американски щати във връзка с дотациите и сериозните запаси, изключително в региона на зелените технологии, в изискванията на засилващи се търговски и софтуерни ограничавания. Ако тази обстановка докара до вътрешно неодобрение, Пекин може да реагира посредством усилване на вътрешните репресии и ескалиране на напрежението в интернационален проект. Въпреки това съществува подготвеност да изследва опциите за помиряване с Вашингтон, с цел да облекчи напрежението, което оказва неподходящо влияние върху стопанската система му.

Сценарий 3: Запазване на американското предимство

Третият сюжет планува трайно владичество на Съединените щати, които резервират военно, икономическо и софтуерно предимство.

Вашингтон сътвори съюзи, с цел да насърчи световното съдействие и да възпре настъпателните дейности на Пекин в Индо-Тихоокеанския район. Тези съюзи обгръщат Четиристранния разговор за сигурност (Австралия, Индия, Япония и САЩ), AUKUS (Австралия, Обединеното кралство и САЩ), който улеснява продажбата на атомни подводници на Австралия, и “ “, насърчаващ икономическото съдействие сред Индия, Израел, Обединените арабски емирства и Съединени американски щати.

Съединени американски щати се опълчват на апела на Китай към междинните сили, като ускоряват съдействието в Индо-Тихоокеанския район посредством начинания като Четиристранния разговор за сигурност и AUKUS. Съживяването на Г-7 и Г-20 в допълнение укрепва въздействието на Съединени американски щати.

Стратегическите партньорства и съюзи на Вашингтон с страни като Виетнам и Филипините изпращат ясно обръщение на Пекин и Москва, че Западът остава зает в Индо-тихоокеанския район, като се стреми към въздържане и съдействие.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР