В промените на Националния рамков договор държавата заложи клаузи, които

...
В промените на Националния рамков договор държавата заложи клаузи, които
Коментари Харесай

Болници: Как да увеличим със 100% заплатите при 10% ръст на бюджета

В измененията на Националния рамков контракт страната заложи клаузи, които щяха да доведат до всеобщи банкрути на лечебни заведения тази година. Това разгласи в позиция сдружението на частните лечебни заведения, което сполучливо оспори във Върховния административен съд пет основни текста от НРД 2020-2022 година От самото начало бе известно, че въпросните текстове мъчно ще проработят по замисления метод.

Както " Сега " писа, определението на съда стопира гаранциите, които държавното управление заложи за да реализира плануваното в груповия трудов контракт нарастване на заплатите на лекари, сестри и санитари с 40 до 60% (нивото зависи от вида структура). Базовата лекарска заплата трябваше да стане до 1 август 2000 лева, на здравна сестра - 1500 лева, а на санитар - 910 лева Кабинетът заложи в НРД клаузи, с които всяка болница, която не реализира тези равнища, ще търпи наказания - по-ниско възнаграждение по клинични пътеки, в това число връщане към старите цени отпреди бюджет 2022. Допълнително имаше условия за съотношението сред най-ниската и най-високата лекарска заплата в едно сдружение, за каузи на разноските за личен състав от общите, за размер медицински действия и отвод от възнаграждение на надлимитна активност.

В позицията си частните лечебни заведения акцентират, че не заплатите са били водещото за атакуване на новия НРД. Водещата причина за оспорването бе неприемливото държание на страната, заложила клаузи, водещи до всеобщ банкрут на лечебни заведения и отсам до неспособност за погашение на тези заплати и оказване на болнична здравна помощ на пациентите, показват те. Рискът да се лишат пациенти от здравна помощ при по този начин заложени условия бе бележит и от Върховен административен съд в определението.

В огласената през днешния ден позиция лечебните заведения показват уравнението по този начин:

От едната страна стоят:
- 20% до 100% нарастване на заплатите;
- 200% до 300% нарастване на цените на енергоносителите;
- 12% до 15% нарастване на цените на стоките и услугите, които лечебните заведения ползват;
- 25% нарастване на цените на клиничните пътеки, амбулаторни и клинични процедури, което при досегашните предели автоматизирано значи 25% понижение на размера активност.

От другата страна стои единствено:
10% нарастване на бюджета за болнична здравна помощ, респективно на бюджетите на лечебните заведения по отношение на 2021 година

Ясно е, че това уравнение няма решение. Или в случай че има, то е умишленият банкрут на лечебни заведения, чиито шефове биха носили и наказателна отговорност за това, че не са го предотвратили, показват от сдружението. Оттам цитират два значими абзаца от определението на съда - че има действителен риск лечебните заведения да бъдат оставени без задоволителен финансов запас, а това от своя страна ще заплаши ползите на пациентите; както и че „ закрепените предели за лечебните заведения не им разрешават да компенсират по-високите разноски за хонорари с увеличение на активността си, само че им основава обвързване да поддържат количеството и качеството на здравната услуга “. " Заплатите са функционалност от всичко това. Затова с решението си съдът не „ стопира “ повишението на заплатите в лечебните заведения, а в противен случай – отстранява пречките това да се случи ", разясняват от сдружението.

Частните лечебни заведения акцентират още един заложен проблем в този НРД, приет и от съда - касата не позволява лечебните заведения да компенсират по-високите разноски за заплати с увеличение на активността си, тъй като им спуска закрепени предели. Всичко осъществено над лимита освен не се заплаща, само че е планувано да се компенсира с размера на парите за работа в неподходящи условия. " Така бранш „ Здравеопазване “ става единственият у нас, в който лечебните заведения и медицинските центрове би трябвало да връщат парите, получени за работа в условия на пандемия. Като премия, че изнесоха битката с нея на гърба си. И че доста техни чиновници изгубиха живота си в нея ", заключават мениджърите.

Още за решението на Върховен административен съд:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР