В продължение на стотици години хората се чудят защо някои

...
В продължение на стотици години хората се чудят защо някои
Коментари Харесай

Третата ръка решава загадката за левичарството?

В продължение на стотици години хората се чудят за какво някои хора са левичари, а други избират да употребяват дясната си. Смята се, че до 12 % от популацията на света са левичари, което се равнява на повече от 942 милиона души. 

Някои специалисти свързват желанието с коя ръка да се работи по-активно с неандерталците, написа Дейли експрес.

Антрополозите имат вяра, че може да са разгадали мистерията за какво множеството хора си служат по-добре с дясната ръка.

По въпроса има безчет теории.  През Средновековието се считало, че „ самият демон “ подтиква хората да си служат повече с лявата ръка и по тази причина левичарите са били преследвани.

Свързвали са левичарството с магьосничеството. 

Легендата на " Бийтълс " сър Ринго Стар също е левичар и като дете е пращан на екзорсист, с цел да бъде " излекувана " лявата му ръка.

Музикантът е бил заставен да свири на специфичен комплект барабани, като звездата признава, че това е повода за неговата необикновена и неповторима техника.

Археологическите находки обаче могат да обяснят за какво в обществото има по-голям брой десничари.

Нашата дарба да използваме по-добре дясната ръка може да е обвързвана с принадлежности, основани и употребявани от предците ни, настояват антрополози.

Сканирането на фосили от родственици на неандерталците преди към 500 000 години и тези на хомо хабили от преди 1,8 милиона години демонстрират желание към дясната ръка. 

Антрополозите са създали заключението си откакто виждат особени драскотини драскотини по зъбите на нашите предшественици.

Ето обяснението на Хулио Ласерда, водещ в PBS Eons: Неандерталците са почиствали животинска кожа като са я притискали сред зъбите си, до момента в който са я изстъргвали с каменен инструмент. От време на време той се е изплъзвал и е надрасквал предните им зъби. Откритите драскотини са от „ горния ляв ъгъл “ на зъба до „ долния десен “.

В шоуто на PBS се твърди, че нашите неандерталски родственици са „ употребявали зъбите си “ като „ трета ръка от много време “, с цел да извършват задания.

Интересни са и пещерните рисунки. 

В творби на изкуството, открити по целия свят, силуети на човешки ръце са открити в цветни колажи.

Смята се, че „ художникът “ е основал творбата, като е поставил едната си ръка на стената и по-късно „ е пръскал пигмент върху нея, като е духал през тръба, сходна на плява “. По-голямата част от ръцете, открити по стените, са леви. “

Когато откривателите пресъздават тази художествена процедура, те стигат до извода, че това е по този начин, тъй като художниците са десничари. 

Учените считат, че известността на десните хора в последна сметка е обвързвана с инструментите, основани от нашите предшественици - които са направени за тези, които избират дясната ръка.

Някои са на мнение, че левичарите се появяват по-късно след генетични разновидности в нашата еволюционна верига. Това е и обяснението за какво те са по-малко.

Но имат доста преимущества,  в това число „ по-добра памет, съгласуваност и словесни умения “.

Смята се, че това е по този начин, тъй като те „ обработват информацията по-равномерно в двете половини на мозъка си “, а освен от едната страна.

Също по този начин левичарите имат ненадейно преимущество във физическата борба.

Изследване от 2019 година открива, че боксьорите левичари и ММА бойците печелят доста повече мачове от противницине си десничяри.

Може би това е дало опция за по-добро очеляване при нашите предшественици.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР