В продължение на почти четири десетилетия Китай следваше флагмана Америка.

...
В продължение на почти четири десетилетия Китай следваше флагмана Америка.
Коментари Харесай

Юрий Тавровский: Сизифовият труд на Блинкен

В продължение на съвсем четири десетилетия Китай следваше флагмана Америка. След визитата на Дън Сяопин във Вашингтон при започване на 1979 година и основаването на антисъветския „ единен антихегемонистичен фронт “, Пекин търпеливо „ оставаше в сянка, трупаше сили и чакаше опция “ по заповед на „ архитекта на промените и отварянето. " Станал водач на Поднебесната империя, Си Дзинпин през 2013 година, малко след демонстративно посещаване в Москва, отиде в Америка и предложи на Барак Обама да смени обичайния формат с „ нов вид връзки сред великите сили “, с цел да даде на Китай тъждество вместо ролята на младши сътрудник. Инициативата беше отхвърлена - " сияйният дом на хълма " няма потребност от " сияйна пагода " в съседство.

Последните илюзии по отношение на опцията за „ градивно присъединяване “ на Китай в “Пакс Американа ” бяха разсеяни през 2017 година след 19-ия конгрес на Комунистическата партия на Китай, който утвърди проекта на Си за създаване на мощна и съвременна социалистическа мощ до 2049 година Планът „ Китайската фантазия за огромното подмладяване на китайската нация “ се трансформира в партиен дневен ред и самият Си получи съвсем доживотни пълномощия да го приложи. Във Вашингтон оцениха съответно случилото се и от псувните по адрес на „ ревизионистки Китай “ и „ властнически водач Си “ минаха към каузи. През 2018 година Доналд Тръмп наложи спомагателни мита върху китайския импорт, като подреди да спре закупуването на съоръжение от новаторските компании ЗТЕ и “Хуавей ”. В същото време обстановката в Синцзян ескалира, последвана от опит за цветна гражданска война в Хонконг. Избухването на пандемията от КОВИД-19 беше употребявано от медиите, с цел да обвинят Китай в духа на „ жълтата опасност “. Решиха да повторят сполучливата режисура на „ украинската покруса “ в Тайван, започнаха да го помпат с оръжия и да упорстват водачите на локалната администрация да разгласят самостоятелност.

Неслучайно държавният секретар на Съединени американски щати не се е появявал в Пекин от 2018 година Тогава стартира " последната и решителна борба " на Америка в името на запазването на Китай настрана. Усилията на Съединени американски щати нанесоха доста вреди на Китай и забавиха неговото „ огромно възобновяване “. Но и Вашингтон не реализира задачите си. Въпреки комерсиалните ограничавания, инициирани от Тръмп и продължени от Джоузеф Байдън, през 2022 година размерът на двустранната търговия доближи рекордно равнище от 691 милиарда Долара. В същото време американците съумяха да продадат стоките си на китайците единствено за 153,8 милиарда Си, в стила на мъдреца Сун Дзъ, към този момент на процедура е спечелил войната, без даже да я е почнал. Стигат просто едноседмична обсада на острова и учения на Военноморски сили и Военновъздушни сили с бойни стрелби след визитата на някогашния ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Нервността във Вашингтон нараства от предходната есен, когато се организира 20-ият конгрес на ККП, който удостовери неограничените пълномощия на Си. Той също по този начин удостовери тактиката за основаване на " Общност с обща орис за човечеството " и нова идея за " Глобална сигурност ". Нервността би трябвало да се изяснява и с разбирането на общите трендове в развиването на Америка и Китай - икономическа и морална деградация в първия случай и " възобновление на нацията " във втория. " Капитализмът с американски характерности " буксува вкъщи и губи позиции в света дружно с $. „ Социализмът с китайска специфичност “ устоя три години на пандемията и глобите на Съединени американски щати, а в този момент набира скорост в самия Китай и ускорява въздействието си в света. За първи път през последните години Китай се оказа в толкоз мощна позиция, а Америка - в слаба.

Разбирането за „ новото обикновено “ в връзките сред Съединени американски щати и Китай беше изразено в диалога сред Байдън и Си на миналогодишната среща на Г-20 в Бали. Лидерите се съгласиха да стартират градивни договаряния. Но мощното антикитайско лоби даже не допускаше опцията за нормализация. Неспособността на Байдън да удържи на думата си провокира съответна реакция от страна на владетеля на Поднебесната. Той отхвърля даже да приказва със притежателя на Белия дом по телефона.

Наблюдава се „ раздвояване на личността ” измежду политическия хайлайф на Съединени американски щати. Такава диагноза може да бъде направена, като се оценят опитите за обновяване на разговора с КНР посредством двудневно посещаване на държавния секретар Антъни Блинкен и в това време се гневят за „ шпионския център “ в Куба. По-ранният опит на Блинкен да пристигна в Пекин беше осуетен от друга нервност - за " Голямата бяла топка ".

Китайците трезво правят оценка обстановката и са наясно с оставащата мощ и заплаха от Америка. През последните месеци обаче трансформираха разпоредбите на играта и ги пишат с писмени знаци. Контактите ще продължат, само че не на американски условия. Вашингтон би трябвало да поправи загубите от половинвековния си опит да промени цвета на китайското комунистическо знаме и да одобри „ новото обикновено “ с равенството сред Съединени американски щати и Китай. В противоположен случай може да загуби още повече и да се изправи пред обстановка „ по-лоша от по-лоша “. Китайците пренебрегват всички сигнали за подготвеност за договаряния. Те получиха Блинкен " на най-високо равнище ". Повече от пет часа продължи диалогът с външния министър Цин Ган. Проведена е среща с шефа му, външнополитическия инспектор на партията Ван Йи. И двамата дипломати назидателно предложиха на Америка „ да направи избор сред разговор и борба, съдействие и спор “. Разбира се, събеседниците прегледаха цялото дебело досие на двустранните връзки и реализираха взаимни взаимни отстъпки по разнообразни въпроси.

Апотеозът на престоя на държавния секретар в Пекин беше среща с президента Си. В позиция на мощ Китай може да направи помирителни жестове, без да компрометира репутацията си. Въпреки това, даже това значимо събитие няма да промени отношението на Китай към сегашните Съединени американски щати като препъващ се отстъпващ хегемон. Всички старания на последователите за попречване на остра рецесия могат да бъдат осуетени за една нощ от непримирими борци против " алената опция " и " жълтата опасност ". След това ще пристигна нов сезон на Студената война и Блинкен ще би трябвало да възобнови своя „ сизифов труд “ за поддържане на разговора, най-малко на най-ниско равнище.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР