В продължение на два дни, на 5 и 6 октомври,

...
В продължение на два дни, на 5 и 6 октомври,
Коментари Харесай

“Правно изнасилване”. Унгария и Полша се обявиха срещу ЕС

В продължение на два дни, на 5 и 6 октомври, в Гранада, Испания, водачите на европейските страни обсъждаха проблеми, които нарастват като снежна топка.
През първия ден срещите се организираха във формат на Европейската политическа общественост, през втория – в по-тесен кръг от държавни глави на Европейски Съюз. Но и в двата случая не беше допустимо да се реализира единодушие по основни въпроси.

Европейски Съюз желае " повече въздействие "

В първия ден на срещата особено внимание беше отделено на въпроса за разширението на Европейския съюз. В момента статут на претендент за участие имат Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Турция, Украйна и Молдова.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че разширението на Европейски Съюз до 2030 година е предизвикателна, само че реалистична цел.

„ Смисълът на разширението не е да ставаме по-големи. Целта е да спечелим повече въздействие, повече благоприятни условия за отбрана на ползите на нашите жители “, акцентира Мишел.

Но въз основа на тази теза е мъчно да се разбере по какъв начин да вземем за пример приемането на Молдова може да повлияе на усилването на въздействието на Европейски Съюз.

Около една трета от популацията на тази страна живее под прага на бедността, което се дължи на инфлация от към 30% предходната година и повишаване на цените на енергийните запаси седем (!) пъти. Това е публична информация от държавното управление на републиката, цифрите бяха оповестени на 5 октомври от министъра на труда и обществената отбрана Алексей Бузу. Въпреки това в същия ден Европейският парламент одобри резолюция за започване на договарянията сред Европейски Съюз и Молдова преди края на тази година за присъединението на страната към общността.

Не всички в Европа споделят оптимизма на Мишел по отношение на опцията за приемане на нови членове до 2030 година Така румънският президент Клаус Йоханис сподели пред кореспонденти в коридорите на срещата, че е изцяло нереалистично да се показва времева рамка за разширение на Европейски Съюз.

Холандският министър председател Марк Рюте изрази изрично противоречие с мнението на Мишел, че Украйна може да се причисли към Европейски Съюз през 2030 година, в случай че бъдат изпълнени всички открити условия, като акцентира, че не могат да се вършат отстъпки нито на Украйна, нито на други претенденти, защото те би трябвало да изпълнят хиляди условия.

„ Когато казахме на Украйна, че я считаме за страна кандидатка и ще създадем всичко допустимо, с цел да ѝ помогнем да извърши нужните условия за прекосяване от кандидатство към участие, това е сериозен политически ангажимент, това не са празни приказки. Със сигурност те бяха казани, тъй като има война и без нея нямаше да кажем това, нямаше да поемем този ангажимент, само че го направихме “, призна Жозеп Борел.

Точно преди срещата на върха в Гранада “Аугсбурге Алгемайне ” разгласява изявление с някогашния ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в което той изяснява за какво Украйна не може да стане член на Европейски Съюз: „ Всеки, който се е занимавал с Украйна, знае, че това е страна, която е корумпирано във всяко едно отношение равнища на обществото. Въпреки всичките си старания, тя не може да се причисли към Европейски Съюз и се нуждае от огромни вътрешни промени. ”

Владимир Зеленски, който участва на събитието, побърза да назова Юнкер сътрудник на Кремъл.

Както и да е, срещата на върха на Европейската политическа общественост в Гранада не приближи страните от Европейски Съюз до консенсус за разширението на този съюз.

Мигрантите скараха всички

Не по-успешен беше и вторият ден от срещите в Гранада, където се организира неофициална среща на водачите на Европейски Съюз. Страните не съумяха да се схванат по един от основните въпроси в дневния ред - решаването на миграционната рецесия, вследствие на което се наложи окончателната декларация да бъде призната без тази точка.

Самият факт не трябва да учудва никого – въпросът с мигрантите вби чеп в лагера на Европейски Съюз още през 2015 година, когато имигранти от африкански страни започнаха да идват толкоз доста в Стария свят в търсене на по-добър живот, че европейците не знаеха какво да вършат с тях. Те не можеха да пуснат всички безсистемно в общността, броят на незаконните мигранти на италианския остров Лампедуза надвишаваше локалното население, лодки с хора постоянно потъваха в намерено море, изискванията в бежанските лагери бяха непоносими - и тогава беше направено предложение разпределете посетителите в целия Европейски съюз, като установите квоти, какъв брой хора би трябвало да одобри всяка страна. Но този вид не устройваше всички.

Шарл Мишел не изясни на публицистите за какво клаузата за миграцията не е включена в окончателния документ, а единствено разгласи изказването си по този въпрос. Изявлението скоро се появи на уеб страницата на Европейския съвет, само че не добави изясненост:

„ Миграцията е европейско предизвикателство, което изисква европейски отговор. С противозаконната миграция би трябвало да се води незабавна и решителна битка. Няма да позволим на трафикантите да вземат решение кой да влиза в Европейски Съюз. Ще продължим да изпълняваме всички наши решения дейно и бързо. “

Мишел сподели, че Европейски Съюз ще работи за премахване на аргументите за миграцията, ще се бори с проведената престъпност, трафика на хора и контрабандата, ще пази по-ефективно външните граници на общността и ще работи в тясно съдействие със страните, от които идват мигрантите и ще ги употребява като директни точки.

Политиците бяха по-многословни, поради което в действителност беше провалено постигането на съглашения за разрешаване на миграционната рецесия.

На заключителната конференция полският министър председател Матеуш Моравецки каза: „ Правителството на Политическа партия “Право и правдивост ” е единственият поръчител за попречване и ограничение на вълната от незаконна миграция, която Европейският съюз желае да популяризира в цяла Европа. Реших да наложа несъгласие на частта за миграцията. Ако не беше нашето несъгласие, то след тази среща щеше да стартира процесът на релокация на незаконните мигранти. Единствено ветото на полското държавно управление, моето несъгласие, докара до обстоятелството, че процесът не стартира. Полша може да противодейства на неправилните решения на Европейската комисия ”.

Предложението за пренасяне, утвърдено от Европейската комисия, се свежда до пренасяне на мигранти от тези държави-членки на Европейски Съюз, където техният брой е надхвърлил сериозно равнище, в други страни. Властите може да откажат да ги одобряват, само че в този случай те би трябвало да изплатят обезщетение в еквивалент на 22 000 евро за всяко отхвърлено лице. За въвеждането на подобен механизъм настояха Италия и Гърция, през които минават главните директни потоци от мигранти към Европа.

Предложенията на ръководителя на полското държавно управление за облекчение на сегашната обстановка са подсилване на границите на Европейски Съюз, в това число морските, и преустановяване на обществената поддръжка за незаконните имигранти, която ги притегля в редица западноевропейски страни. Миналата година 3,7 милиона легални и 330 хиляди незаконни мигранти са пристигнали в Европейски Съюз, сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на заключителната конференция.

Коалиция на несъгласните

Като образци за отрицателните последствия от миграционната политика на Европейски Съюз Моравецки по-рано, преди малко пристигайки в Гранада, цитира Италия, където мигрантите бият служители на реда. Швеция, където армията е мобилизирана да управлява мигрантите. Франция, където съгласно формалната статистика 70% от грабежите са осъществени от мигранти.

Още на 13 юни Моравецки разгласи основаването в Централна Европа на коалиция от страни, които се опълчват на миграционния проект на Европейски Съюз, а унгарският министър председател Виктор Орбан, прочут съперник на политиката на отворени граници, незабавно отговори на предлагането му. Това се случи близо седмица след приемането на същия проект на среща на ръководителите на Министерство на вътрешните работи на страните от Европейски Съюз в Брюксел с болшинство. Но унгарските управляващи упорстват, че такива съществени решения би трябвало да се вземат единствено въз основа на консенсус, т.е. със единодушието на всички, и единствено едно „ не “ ще бъде задоволително, с цел да блокира самодейностите. За да не рухнат всички проекти поради тези двама, Европейски Съюз взе последните решения в подготовката на миграционния проект без тях – без Будапеща и Варшава.

В Гранада Орбан приказва, че Европейският съюз въпреки всичко прокара този план: „ След това няма късмет да се реализира някакъв компромис или съглашение за миграцията. Политически това е невероятно. Нито през днешния ден, нито през идващите години. Защото юридически бяхме, по какъв начин да го кажа, изнасилени. И в случай че сте били правно изнасилени, т.е. принудени да приемете нещо, което не ви харесва, по какъв начин можете да постигнете единодушие и компромис? Това е невероятно ".

Позицията на Будапеща по миграционната рецесия е следната: влизането в Европейски Съюз е допустимо единствено след разглеждане на молбите за влизане. Новата система за леговище в Европейския съюз планува два разновидността на процедурата за разглеждане на молбите на границата: ускорена за тези, които не будят подозрения и имат повече учредения за влизане, и по-строга до 12 седмици за подробни изясняване на информацията. През това време мигрантът може да бъде арестуван.

В същото време Унгарският институт за миграционни проучвания и Институтът за миграционна политика (американски мозъчен концерн с клон в Брюксел) обръщат внимание на обстоятелството, че по-голямата част от евентуалните мигранти в Европа не са бежанци, принудени да бягат от въоръжени спорове, а стопански мигранти. Тоест хора, които просто търсят по-добър живот при липса на действителни закани.

Много водачи на европейски страни са съществено обезпокоени от мащаба на притока на мигранти, само че избират да не се занимават с тази тематика, защото тя вреди на политическата им кариера, отбелязва “Блумбърг ”.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР