Банките чупят за пореден път рекордите в отпускането на жилищни

...
Банките чупят за пореден път рекордите в отпускането на жилищни
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Банките чупят за пореден път рекордите в отпускането на жилищни кредити

Банките чупят за следващ път върховете в отпущането на жилищни заеми . Това написа в собствен разбор в обществената мрежа Фейсбук икономистът Лъчезар Богданов .

Той изясни, че за следващ месец темпът на повишаване на общата стойност на жилищните заеми на семействата се форсира – към този момент е 22.7% на годишна база към края на март

Само през този месец банките са отпуснали 630 млн. лв. нови жилищни заеми (без да отчитаме предоговорени заеми и рефинансирания) – за съпоставяне, през март 2023 година тази стойност е 454 млн. лв. .

За първите 3 месеца на 2024 година новоотпуснатите заеми са 1642 млн. лв., или с 49% повече от отпуснатите през първото тримесечие на 2023 година

Само преди 2 години – през 2021 година – банките отпускаха нови ипотечни заеми по към 315 млн. лв. приблизително на месец.

Кредитната агресия се трансформира в макроикономически проблем, изкривяващ във все по-значима степен стопанските връзки и тласъците за ориентиране на капитал и предприемаческа сила и структурата на пазара на труда.

Европейските банки се отдръпват от Русия

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР