В продължение на десетилетия руските олигарси прехвърлят милиарди долари незаконно

...
В продължение на десетилетия руските олигарси прехвърлят милиарди долари незаконно
Коментари Харесай

Къде руските олигарси крият своите „тъмни пари“

В продължение на десетилетия съветските олигарси трансферират милиарди долари нелегално добити пари в чужбина, което ги прави извънредно сложни за следене.

След нахлуването на Русия в Украйна страните по света употребяват наказания и нови закони, с цел да се опитат да открият тези " тъмни пари ", надявайки се да навредят на олигарсите, близки до президента Путин. Би Би Си прави забавен преглед за тъмните пари на съветските милиардери и какво се случва с тях в този момент, съобщи БГНЕС.

Колко съветски " тъмни пари " има по света?

Американският Атлантически съвет твърди, че руснаците разполагат с към 1 трлн. $ от по този начин наречените " тъмни пари ", скрити в чужбина. В неговия отчет за 2020 година се показва, че една четвърт от тази сума се управлява от съветския президент Владимир Путин и неговите близки сътрудници - богати руснаци - " олигарси ".

" Тези пари могат да бъдат употребявани и ръководени от Кремъл за шпионаж, тероризъм, подкупи, политически операции, дезинформация и доста други неприятни цели ", се споделя в отчета.

Как са направени " тъмните пари "?

Друг американски мозъчен концерн, Националният фонд за народна власт, декларира, че Путин е насърчавал близки сътрудници " да крадат от държавния бюджет, да изнудват пари от частни предприятия и даже да провеждат директното завладяване на печеливши предприятия ". В отчета се споделя, че по този метод те са натрупали персонални благосъстояния, възлизащи на десетки милиарди.

За съветските опозиционни водачи Борис Немцов и Владимир Милов се твърди, че сред 2004 и 2007 година са трансферирали 60 милиарда $ от фондовете на петролния колос " Газпром " към доближените на Путин.

В " Досиетата Пандора ", оповестени от Международния консорциум на проверяващите публицисти, се отбелязва, че доближените до Путин са станали доста богати и му оказват помощ да трансферира личното си благосъстояние.

Къде се съхраняват парите?

Исторически видяно, огромна част от тези пари са отишли в Кипър, примамени от удобните налози. За някои островът стана прочут като " Москва в Средиземно море ".

По данни на Атлантическия съвет единствено през 2013 година там са отишли 36 милиарда $ съветски пари. Голяма част от тях са пристигнали посредством фиктивни компании, които се употребяват, с цел да се прикрият същинските притежатели.

През 2013 година Международният валутен фонд убеди Кипър да закрие десетки хиляди банкови сметки, държани от подставени лица.

Британските отвъдморски територии, като Британските Вирджински острови и Каймановите острови, също са обичани дестинации.

В отчет на Global Witness се споделя, че през 2018 година съветските олигарси са разполагали с към 45,5 милиарда $ в тези данъчни убежища. Част от тези пари намират път към финансови столици като Ню Йорк и Лондон, където могат да бъдат вложени и да донесат облага.

Антикорупционната организация „ Transparency International “ твърди, че най-малко 2 милиарда $ от парцели в Обединеното кралство са благосъстоятелност на руснаци, упрекнати във финансови закононарушения или свързани с Кремъл.

Обхватът на съветското пране на пари беше в допълнение оголен в отчет от 2014 година на Проекта за докладване на проведената престъпност и корупцията, отдаден на " съветската пералня ". В него се споделя, че в интервала 2011-2014 година 19 съветски банки са изпрали 20,8 милиарда $ на 5140 сдружения в 96 страни.

Как се укриват парите?

Обичайният метод, по който съветските олигарси крият своите " тъмни пари " в чужбина, е посредством подставени компании.

" Тези олигарси наемат най-хубавите юристи, инспектори, банкери и лобисти в света, с цел да разработят законни средства за укриване и изпиране на средствата си ", споделя Атлантическият съвет. " Един сериозен олигарх разполага с голям брой анонимни фиктивни компании в десетки офшорни юрисдикции, а средствата му се движат стремително сред тях. "

През 2016 година Международният консорциум на проверяващите публицисти разгласява " Досиетата Панама ", които демонстрират, че единствено една компания е основала 2071 фиктивни сдружения за богати руснаци.

Какви стъпки се подхващат, с цел да се „ изкопаят “ парите на олигарсите?

След нахлуването в Украйна страните оповестиха редица ограничения за следене на съветските пари. Съединени американски щати основават нова оперативна група " KleptoCapture ", която да се оправи с финансите на съветските олигарси. Тя ще се управлява от Министерството на правораздаването и има за цел да конфискува активи, добити посредством нелегално държание.

Британското държавно управление предприе стъпки за увеличение на потреблението на заповеди за необяснимо благосъстояние (UWO), които задължават хората да потвърдят от кое място са получили парични средства за закупуване на активи в Обединеното кралство. Наредбите за заледяване на сметки (AFOs) разрешават на съдилищата да замразяват средства в банка или строително сдружение, в случай че подозират, че парите са свързани с незаконна активност. Правителството утвърди и Закона за икономическата престъпност с указател на действителните притежатели на парцели, притежавани от задгранични юридически лица. Англия също по този начин се отхвърли от схемата си за " златни визи ", която даваше право на престояване на богати чужденци, в случай че те влагат огромни суми пари в страната.

Малта, обичано леговище за съветските пари, също се отхвърли от схемата си за " златен паспорт ", която позволяваше на олигарси да си купуват поданство. Кипър и България отстраниха своите схеми за " златен паспорт " през 2020 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР