В предложенията на Продължаваме промяната-Демократична България за изменения в Конституцията,

...
В предложенията на Продължаваме промяната-Демократична България за изменения в Конституцията,
Коментари Харесай

Из конституционната реформа на ПП-ДБ: ограничаване на служебния кабинет, 24 май национален празник

В предложенията на " Продължаваме промяната-Демократична България " за промени в Конституцията, с изключение на разделянето на Висшия правосъден съвет на два обособени съвета и ограничение на пълномощията на основния прокурор, са планувани и ограничения за ограничение на статута на служебния кабинет, както и категорично регистриране на 24 май като народен празник.

Това разгласи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в изявление за БНР, час преди плануваното за през днешния ден публично показване на текстовете.

Както е известно, Демократична България оттдавна предлага разделянето на Висш съдебен съвет на съвет на прокурорите и на съдиите, както и по-засилена парламентарна квота в прокуроркия съвет и по-силна съдийска при съдиите.

Очаква се да бъде показано и ограничаване във връзка с основния прокурор - да се отстрани методическото управление, което в този момент е в неговите ръце, както и надзорът за правда.

Ще бъде вписана и самостоятелната конституционна тъжба.

Ще има атекстове и за това по какъв начин да се ограничи ролята на служебния кабинет, уточни през днешния ден Христо Иванов, само че не даде детайлности. 

ПП-ДБ обаче щели да " надграждат " концепцията на ГЕРБ - 24 май да стане национален празник. Ще бъде вписан в член 3 на главния закон, който гласи " Официалният език в републиката е българският ". По думите на Иванаов това ще е знак, че просвещението е съществена идея на българската държавност. Предвижда със закон да се уредят всички останали публични празници, в това число 3 март, който би трябвало да резервира своя статут, счита Иванов.

" Ние даваме нашата версия за текствоете, само че те стъпват на обстоятелството, че има необятен консенсус, съвпадащ с нужното болшинство. На база на тези оферти, ще дойдат и такива на ГЕРБ и Движение за права и свободи и в комисия ще се създаде общ план ", уточни още той.

Както е известно и ГЕРБ и Движение за права и свободи имат свои планове за промени в главния закон, само че Движение за права и свободи няма 60 подписа, с цел да внесе своя. Така че ще бъде " признат за сведение ". В последна сметка трите обединения взеха решение да не изготвят общ план, който да внесат.

На въпрос дали от ПП-ДБ не са смутени от обстоятелството, че са подвластни от ГЕРБ и Движение за права и свободи, Иванов уточни:

" Да седим и да чакаме да бъдем показани само ние и тогава да създадем значимите промени, свързани с еврозоната и интеграцията в Шенген? "

" В Народното събрание пет пъти опитахме на фона на безусловно невиждана рецесия, и двете страни да вземем цялата власт. Суверенът, народът, българските жители не я дадоха на нито една от страните ".

Очаквайте детайлности

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР