В предаването „Тази сутрин по бТВ Асен Христов, каза че

...
В предаването „Тази сутрин по бТВ Асен Христов, каза че
Коментари Харесай

Асен Христов: Мораториумът ще доведе до загуби от 500 милиона лева

В предаването „ Тази заран " по бТВ Асен Христов, сподели че в цялата енергийна система има една верига - производителите, потребителите и по средата са доставчиците на ток - това са трите ЕРП-та и ЕСО. „ Тези предприятия, когато доставят ток, имат софтуерни загуби, приети от закона към 7,5%. Този ток ние заплащаме на борсата, ние го купуваме на 500-600 лева От друга страна на нас ни го заплащат 130 лева Т.е. разликата остава за наша сметка, ние имаме запаси. Веднъж годишно регулаторът подвига леко цените и ние си покриваме загубата за предходната година. Какво се случва, когато цената е толкоз огромна като в този момент. Тогава законът дава право на регулатора това да стане един път на 6 месеца. Проблемът е, че за тези 6 месеца ние натрупахме големи загуби - към Нова година приблизителната сума ще бъде към 250 милиона на трите ЕРП-та и ЕСО. Нашата загуба на ЧЕЗ ще бъде към 70 милиона. Ние изчакахме регулатора да вземе решение най-малко да спре натрупването на загуби. Но тук е казусът - идва мораториумът и споделя - не, няма да има нарастване ".

Вдигането на тока, в случай че ме питате мен, може да стигне до 20-25 %, само че регулаторът споделя 11% ви стига, с цел да не трупане нови загуби, изясни Христов. „ Но мораториумът споделя - не, няма да имате и това. Ще продължите да трупате още загуби. И тук е въпросът - от кое място? Ние сме употребявали всичките си запаси. Ако още три месеца трупаме още загуби, ние ще стопираме капиталовите стратегии, започваме да ограничаваме разноски, напълно други разноски. Това значи и по-лошо качество, започваме да бавим заплащания. Ние търсим метод да получим по-бързо средства - започваме да притискаме търговците да ни заплащат не на месец, а на 2 седмица, на следващия ден ще ги притиснем на 1 седмица. Търговецът стартира да натиска бизнеса. Ние взимаме парите на бизнеса ".

Когато цените се трансформират 20-30% в границите на година няма проблем, само че цените скочиха 4 пъти - това е моментът, в който се дава право на регулатора да направи компенсацията на 6 месеца, ЕРП-та не устоят, безапелационен е Христов. „ Токът ще си идва, само че ние може да си създадем юридическа рецесия. Всички схващат къде е казусът. Ние разбираме, че хората не желаят да им се подвигат сметките. Тогава, с цел да няма ликвидна рецесия, вместо да отложим нещата с 3 месеца, регулаторът е намерил решението. Ако желаят да не се усилва токът, сядат специалисти е в границите на идващите 7 дни, споделят по какъв начин ще ни компенсират ".

Този тримесечен мораториум ще докара нещата до такава степен, че излезлите пари от системата ще стигнат 500 милиона, сдруженията няма да устоят и тогава към този момент можем да стигнем до това, че все по-малко и по-малко напрежение, изясни още Христов. „ След мораториума може да желаяме и повече от 30% нарастване на тока. "

Държавата, в случай че желае да не вдигне цената на тока, тя може - само че би трябвало да даде парите на крайните консуматори или на ЕРП-та, промяна Христов. „ Не би трябвало позволение от Европейска комисия. Ако и на 4-те ЕРП-та се даде, тогава няма да има потребност от повдигане цената на тока. Проблемът е в неналичието на ликвидност. Цената като я подвигаме, осигуряваме ликвидност. "

Ние сме говорили с енергийно министерство, с всички, по настрана всеки схваща казуса, само че не виждаме дейности, които да го решат, посочи Христов. „ Ние поискахме метод, по който да се компенсира ликвидността и загубите на ЕРП-та от енергийния министър. През Фонд енергийна сигурност, с понижение на Данък добавена стойност и други - всичко е допустимо, само че казусът е във времето. "

Ако в идната една седмица не седнем и не намерим механизма, през януари към този момент ще бъде късно, в случай че чакаме до края на март - нещата ще се задълбочат, добави още Христов. „ Решението за мораториума е политическо, той не взема решение казуса, той го отсрочва, даже го прави по-голям. Решението обаче не би трябвало да бъде политическо. Ние сме дали 4 оферти, по които чакаме поддръжка от страната. Трябва да се приложи какъвто и да е механизъм ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР