В правителството, а и персонално между мен и вътрешния министър

...
В правителството, а и персонално между мен и вътрешния министър
Коментари Харесай

Стоилов: Нямам конфликт с Рашков заради Гешев

В държавното управление, а и персонално сред мен и вътрешния министър Бойко Рашков, няма спор поради основния прокурор Иван Гешев. Г-н Рашков съобщи, че ще подаде сигнал въз основата на доказателства, с които разполага. Когато подобен сигнал постъпи, аз ще го прегледам. Това сподели пред „ Алтернативата “ правосъдният министър Янаки Стоилов.

Според него успеваемостта на прокуратурата би трябвало да се показва не толкоз в ограниченията, които тя постанова в досъдебното произвеждане, а в нейните обвинителни актови, които да получат последна реализация посредством присъдите, които издава съдът. По думите на министъра на правораздаването този баланс е нарушен.

„ Освен това обществото няма огромно доверие както в прокуратурата, по този начин и в съда. Действията на прокуратурата по най-високите етажи на властта не убеждават нито българските жители, нито европейските институции, че у нас се води поредна и решителна битка унищожаване на мутризацията у нас “, означи Стоилов.

Според него са ни нужни срочни дейности в правораздаването. Друга уязвимост на българската правосъдна система, по думите му, била невисоката степен на предвидимост на крайния резултат.

„ Нека да продължи полемиката за това дали прокуратурата да остане в системата на правосъдната власт. Ние обаче би трябвало да решим към какво се стремим. Например в Италия самите прокурори са мощно децентрализирани. Стоят ред въпроси, които не би трябвало да бъдат извеждани като супервъпроси, които подценяват систематичния метод за решаването на казуса “, разяснява още министърът на правораздаването.

Стоилов изрази вяра да бъде образувано постоянно държавно управление, което дружно с Народното събрание да стартира решаването на въпросите, които не търпят отсрочване и не изискват квалифицирани болшинства.

„ Не бих желал да мислим единствено през облика, че просто местим фигурите на шахматната дъска. Преди това имаме по-голям въпрос – да решим дали играем табла или шах “, предизвести той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР