В последния си манга комикс Cyberpunk: Peach John авторът му

...
В последния си манга комикс Cyberpunk: Peach John авторът му
Коментари Харесай

Това е първият манга комикс, генериран от изкуствен интелект. Но дали е изкуство?


В последния си манга комикс Cyberpunk: Peach John създателят му Rootport показва японския фолклорен воин Momotaro, за който се твърди, че е роден от гигантска праскова и живее в антиутопично бъдеще. Но до момента в който писателят основава сюжета и разговора, въодушевените от научната фантастика облици са основани напълно от изкуствен интелект.

Всъщност 37-годишният художник в никакъв случай не е рисувал комикси на ръка.

Издателството, което стои зад творбата, счита, че Cyberpunk: Peach John е първата в света напълно основана от изкуствен интелект манга творба. Тя е в продажба в Япония от четвъртък и е илюстрирана благодарение на Midjourney - онлайн генератор на изображения, който може да основава подробни картини.

Авторът вкарва поредност от текстови описания, които по-късно усъвършенства благодарение на метода на пробите и грешките, с цел да сътвори изображения, съответстващи на сюжета.

В изявление за Си Ен ЕН по имейл анонимният създател, който употребява псевдонима Rootport, споделя, че е направил комикса единствено за шест седмици. По думите му, с цел да бъде основана творба от този мащаб на ръка, е нужна повече от година. Комиксът е от над 100 страници и е напълно пъстър за разлика от доста други произведения.


Онлайн инструментите за основаване на изображения с изкуствен интелект като Midjourney, DALL-E 2, Stable Diffusion и Imagen на Гугъл набраха известност, откакто станаха обществено налични предходната година. И въпреки всичко те към момента са в начален стадий на развиване, което значи, че създателят от време на време се е затруднявал да сътвори " съвършеното изображение за избрана сцена ".

От една страна, Midjourney не е бил в положение непосредствено да възпроизведе съществуващи герои в нови пози или с разнообразни изражения на лицата. За да преодолее това, Rootport дава на героите си отличителни черти - розова коса, кучешки уши или алено кимоно, които да оказват помощ на читателите да разпознават героите с напредването на историята.

Инструментите за обрисуване с изкуствен интелект също по този начин се затрудняват с човешките ръце, които постоянно се появяват с прекалено много или прекомерно малко пръсти. Поради тази причина Rootport е лимитирал сцените, в които се изобразяват ръцете на героите.

Предефиниране на творчеството

Инструментите за обрисуване с изкуствен интелект повдигат нови въпроси дали в действителност това е творчество. През август дизайнерът на игри от Колорадо Джейсън М. Алън провокира отвращение, печелейки живописен конкурс за 300 $ с футуристично изображение, основано благодарение на изкуствен интелект. Потребителите в обществените мрежи сложиха под въпрос художествените достолепия на творбата му.

Подобни разногласия засегнаха и света на комиксите. Малко откакто фамозният южнокорейски илюстратор Ким Джунг Ги умря през октомври предходната година, разработчик на игри разгласява инструмент, който разрешава на потребителите да генерират изображения, наподобяващи неговите комикси. Разработчикът съобщи, че по този метод е желал да отдаде респект, само че се сблъска с гневна реакция. Почитатели на Ким Джунг Ги даже му насочиха смъртни закани.

Rootport обаче упорства, че неговият комикс би трябвало да се смята за произведение на изкуството. Той също по този начин споделя, че работата му е била призната позитивно, когато е разгласил прелиминарен вид на комикса онлайн. Не са липсвали и консуматори, които са изразили неодобрението си. Rootport обаче не счита, че изкуственият разсъдък ще лиши художниците от работа в скоро време.

Авторските права на артистите

Освен етичните въпроси проблем са и авторските права на изображенията в базата данни. През януари колосът в региона на стоковите фотоси Getty Images разгласи, че съди компанията Stability AI за прекопирване и обработка на нейни изображения без приемане на права за това.

Японският манга художник и политик Кен Акамацу е измежду най-изявените гласове, призоваващи за нови насоки в изкуството, генерирани от изкуствен интелект. Публикувайки видеоклип в персоналния си канал в YouTube, той предложи създателите да могат да изключват творбите си от базата данни, употребявани за образование на стратегии за изкуствен интелект, или да бъдат обезщетени, в случай че се съгласят.

Rootport въпреки всичко има вяра, че технологията на изкуствения разсъдък в последна сметка ще освободи художниците от „ изтощителния развой “ на основаване на манга, който съгласно него постоянно е обвързван с тежки крайни периоди, при които художниците страдат от влошено здраве поради изтощеност. Според него принадлежности като Midjourney могат да подобрят " нечовешките условия на труд " в промишлеността.

" Това освен би улеснило основателите на манга, само че също по този начин има капацитет да усъвършенства качеството на самите истории. Чрез понижаване на времето за трудоемки задания създателите могат да отделят повече време и сила за креативните аспекти на мангата, което води до по-интересни и увлекателни истории “, счита Rootport.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР