В последните няколко седмици американският милиардер Илон Мъск изненада света

...
В последните няколко седмици американският милиардер Илон Мъск изненада света
Коментари Харесай

Как Илон Мъск монетизира изцепките си

В последните няколко седмици американският милиардер Илон Мъск изненада света с туитовете и изявленията си - не тъй като не е писал нелепости в обичаната си обществена мрежа и преди, а тъй като за пръв път се намеси в огромни световни проблеми.

Мъск първо пусна анкета с разнообразни оферти за прекъсването на войната в Украйна - до един взети от наръчника с опорки на Путиновата агитация. После пък откри решение и за напрежението сред Китай и Тайван - като предложи Тайван да се ръководи от комунистическата тирания сходно на Хонконг.

Хонконг и Макао до неотдавна бяха специални административни зони, управлявани на правилото " една страна, две системи ". Или иначе казано - в континентален Китай е налице комунистическа тирания, в Хонконг и Макао - ненапълно демократично локално ръководство със свои административни и управнически правила, самостоятелни съдилища и институции. Концепцията е основана през 80-те след договаряния с Англия, в миналото управлявала двата района като свои колонии. През 2020 година Китай предстоящо наруши тези правила и на процедура стартира да поглъща двете административни зони.

Преди седмица Мъск разгласи пред " Файненшъл Таймс ", че предлага Тайван да стане част от континентален Китай по същия модел - в действителност концепция на починалия Дън Сяопин, управлявал Китай до 1997 година Очаквано, актуалното ръководство на Си Дзинпин приветства предлагането на милиардера.

Само дни по-късно в Китай два модела на Tesla, компанията за електрически автомобили на Мъск, получиха данъчни облекчения в един от най-големите пазари в света.

Седмица след анкетата си за Украйна пък Мъск, който при започване на войната обилно даде терминали за интернет на Украйна от своята сателитна система Starlink - извънредно скъпи поради офанзивите на руснаците против украинската инфраструктура, милиардерът разгласи, че към този момент не може да заплаща сметката, която съгласно него ще доближи 120 млн. $ до края на годината. И прикани Пентагона да поеме заплащанията.

Още през юни Мъск изиска държавна помощ от 30 милиарда $ за финансиране на Starlink - въпреки доста от дейностите на плана към този момент да са получили държавни помощи в Съединени американски щати и по света.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР