В последните години пред България има две важни външнополитически теми

...
В последните години пред България има две важни външнополитически теми
Коментари Харесай

СДС предлага група, която да лобира за приемането на България в Шенген

В последните години пред България има две значими външнополитически тематики –

Шенген и Еврозоната, а от февруари и войната, която агресорът Русия стартира против Украйна.

Съюзът на демократичните сили показва своето терзание, че за разлика 

от Еврозоната, тематиката за Шенген съвсем не се разисква обществено. Ние се питаме – дали това мъртвило не е опит да се хвърли виновността върху предходните ръководещи, с цел да се прикрие бездействието на служебните кабинети и Четворната коалиция?! И сме безапелационни, че казусът не е кой ще бъде разгласен за отговорен, а че в случай че не влезем в Шенген, губим като нация и страна. Ако не бъдем признати в този момент, би трябвало да чакаме още веднъж с години. Бодряшкото изявление на служебния министър на вътрешните работи, че: " Вратата на Шенген е необятно отворена за България “, беше последвано от резолюцията на Народното събрание на Нидерландия с негативно мнение за приемането ни.

В тази връзка чакаме отговор на следните въпроси:

1. Какво са създали за приемането на България в Шенген през последната година и половина служебните държавни управления на президента Радев и

Четворната коалиция на Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ?

2. Имат ли информация, че се разисква сепаративното приемане на Румъния без България?

3. Ако са осведомени, какви дейности и ограничения са подхванати и се предприемат?

4. Най-големият съперник за присъединението ни към Шенген – нидерландският министър председател Марк Рюте, посети Румъния, само че не и България. При това посещаване ревизира готовността им за влизане в Шенген. А българските кабинети от последната година и половина не направиха стъпки в тази посока. Защо? Очевидно това е разследване от политическия безпорядък в страната, но сигурно има и други фактор.

5. Докога дежурно посочваната причина за неприемането ни в Шенген неналичието на правосъдна промяна “, ще се повтаря като мантра? Това безспорно е една от аргументите, само че не и главната. Кои са другите?

Съюзът на демократичните сили предлага да се направи група за лобиране за приемането на България в Шенген, по сходство на групата, ръководена от починалия вицепремиер от Съюз на демократичните сили Александър Божков, за “Равен старт на договарянията за Европейския съюз " през 1998г. Групата би трябвало да включва парламентарно показаните политически сили, които желаят това да се случи час по-скоро, както и членове на държавното управление, видни общественици и държавници.

От морската ни бреговата линия 354 км са външна граница на Европейски Съюз, с най-голям изход на Черно море, а сухопътната ни граница със страни, които не членуват в общността, е 765 км. Най-важната задача на Шенген е точно защитата на външните му граници. Ако има терзания в тази посока, напълно естествено е благодарение на Frontex  да се ускори контролът на влизащите в Европейски Съюз артикули и на пътникопотока по сухопътните ни гранични пунктове, огромните пристанища Варна и Бургас и летищата.

Задължение на българските държавни управления е да си свършат работата и да успеят да преодолеят пречките по пътя ни към Шенген. Престъпно безучастие и национално изменничество ще е поради партийни ползи да жертваме просперитета и бъдещето на България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР