В последните години не малка част от хората добре съзнавахме,

...
В последните години не малка част от хората добре съзнавахме,
Коментари Харесай

За бруталния тормоз над бизнеса и политиката в България - предприемачът Владислав Симов пред ФАКТИ

В последните години не дребна част от хората добре съзнавахме, че българският дребен и междинен бизнес е подложен на зверски тормоз, в това число и под формата на рекет. Никой обаче не излизаше, с цел да го каже в прав текст. Имаше голям боязън. Мутрите от 90-те влязоха в институциите и възобновиха рекета си по отношение на работливите българи. В последните седмици за това обществено свидетелстваха двама предприемачи - Светослав Илчовски и Павел Стоименов, в Комисията по проверка на ръководствата на ГЕРБ. Днес пред ФАКТИ такива образци даде и предприемачът Владислав Симов.

На аудиторията ни припомняме, че той и преди е бил събеседник на нашата медия, като първичният мотив за това бе възможното му издигане за депутат от гражданската квота на Българска социалистическа партия на парламентарните избори, провели се на 4-ти април.

С господин Владислав Симов, с изключение на за издевателството над бизнеса България, разговаряхме и за протичащото се в българската политика.

Повече четете в идващите редове:

- Г-н Симов, Вие сте бизнесмен и като подобен при Вас сигурно няма и парченце равнодушност във връзка с информацията за държавен рекет, която изнесоха Вашите сътрудници по предопределение – Светослав Илчовски и Павел Стоименов. Как бихте коментирали това, което упоменатите господа разкриха пред Комисията за проверка на ръководството на ГЕРБ?

- Бих го нарекъл лъч светлина. Надежда, че тeзи, които задушаваха развиването на бизнеса и всяваха боязън, най-сетне ще бъдат изкарани на ярко и ще се махнат. Искрено се надявам и на отмъщение за безчинствата им. От разказите на двамата господа стана напълно ясно какви са били похватите за изнудване на крупните бизнесмени. Виждате ли парадокса - в случай че си добър бизнесмен, в случай че си сполучлив и бизнесът ти пораства, те ще дойдат и ще те подчинят. Това би трябвало да спре! Такава среда за бизнеса има гибелен резултат върху стопанската система на страната. И тук не приказвам за някакви сложни за схващане процеси от елементарните хора. Тук става дума точно за обедняването на тези, които претърпяват така и така мъчно. При липса на добра среда за бизнес се погасява стопанската самодейност, тоест понижават хората, които започват бизнес, затова изчезва конкуренцията и се появяват монополите, подвигат се цените и се смъква качеството. И това не е за сметка на тези, които могат да се разходят до Монако и да хапнат омари. България в този момент има потребност в политиката да влязат смели и отдадени хора, такива, които към този момент са постигнали професионални триумфи и не стават политици, с цел да си оправят живота. За нацията ни към момента има зрънце вяра и то е прикрито точно в основаването на добра среда за бизнесмените.

Относно двамата господа - за единия от тях бях чувал още преди години, че си има проблеми с изнудвания от хора към ГЕРБ. Доколкото знам, това се е отразило неприятно и на фамилията му и е понесъл загуби и в персонален проект. Сигурен съм, че двамата няма да са единствените с сходни разкази. Представям си, че всеки, който има смелостта да проговори, умишлено потегля по доста сложен път и ще му се наложи да понесе и персонална отговорност, само че както отговори Светослав Илчовски на въпроса, (при едно от чуванията пред Комисията) за какво е решил да проговори - “веднъж се живее”. Нямаме време да си държим главите в пясъка и да чакаме да стане по-добре.

- Случвало ли се е такова нещо и нас Вас в годините?

- Случвало ми се е неведнъж. Малкият и междинен бизнес са подложени на институционален тормоз през цялото ръководство на ГЕРБ. Разбирате ли, при нас не идват да ни кажат “дължиш ми 12 милиона”, тъй като ние нито взимаме дотации, нито въртим такива обороти, само че дребните бизнеси в годините са употребени като дойна крава за кампанийно попълване на бюджетния недостиг или други потребности. Пословични станаха случаите на данъчни проверки, в които приходният контрольор идва и ти споделя “трябва да напиша някакъв акт, имам таргет”. Няма значение какъв брой си прецизен, акт ще има. Ако искаш го обжалвай. Само че обжалването ти коства пет години, куп пари за юристи, експертизи и впрочем, а през това време сумата е изискуема. Изобщо през цялото ръководство на ГЕРБ разнообразни държавни организации бяха употребявани безусловно за мародерстване на бизнеса и аз смъквам шапка и се удивлявам на всички, които оцеляха. За хората думите ми може да звучат пресилено и прочувствено, по тази причина ще ви опиша напълно съответен образец.
Семейството ми има дребен бизнес за търговия на горива. Става дума за бензиностанция с две колонки в с. Антон и малко търговия на едро - зареждаме тракторите на аграрни производители, както и строителна техника в района. През май 2018 година, един ден откакто министър председателят (б.р. министър председателят Бойко Борисов) се прибра от аудиенция в Русия, където хазаин му е бил президентът на Лукойл Вагит Алекперов, с цялостна мощ се стартира един проектозакон за търговия с горива и нефтени артикули, който преди този момент беше отритнат с отрицателна оценка от три министерства. Приемането на закона е било явно доста значимо за избрани хора, с цел да могат да заличат дребните търговци и да наложат монопол. За да ви обясни обстановката - дребните търговци на горива в България имат едвам 18% пазарен дял, само че те се явяват натурален регулатор на цената на дребно. Тяхното унищожаване би основало опция огромните вериги да влязат в картелни сделки и да усилят цените на дребно необезпокоявани. Случи се по този начин, че дребните в този бранш бързо се сплотиха в браншова организация и поехме сложна борба против закона. И тук стигам до отговор на въпроса ви - сега, в който ние надигнахме глава, започнаха масирани, доста интензивни инспекции и визити от всевъзможни държавни органи. Представете си дребното офисче на компанията ни в село Антон, в което няколко часа след наше изявление идват на инспекция осемнадесет индивида от държавни органи - Национална агенция за приходите, ДАНС, Митници, Инспекция по труда и така нататък Ето това са изискванията за правене на бизнес при ръководството на ГЕРБ.

В последна сметка, желая да споделя, че ние победихме. Борихме се две години. Заложихме всичко. На татко ми в това число му костваше и два стенда на сърцето. Историята си заслужава да бъде разказана, тъй като в случай че не беше битката на тези хора - дребните търговци, през днешния ден горивата по бензиностанциите щяха да се продават на цени като в Гърция - над 3 лв. за литър. Заслужава си да бъде разказана и тъй като е самобитна победа над омертата на ГЕРБ и доказателство, че късмет има, стига да има биткаджии.

- В участията си при Лили Маринкова във ФАКТИ казахте, че е елементарно да се оспорва, само че е мъчно да се гради политика. В този смисъл, съумя ли съгласно Вас 45-тото Народно заседание да съгради някакви потребни политики в късия си законотворчески път?

- Да стартираме с това, че при 45-тото Народно събрание за пръв път от доста време видяхме политически спор, макар крещящите опити на ПГ на ГЕРБ да го заглуши. Това Народно заседание за четири работни дни реализира повече от 44-тото за четири години. След късото му битие имаме нов закон, по който ще се проведат идните избори, закон, който отстранява голям брой от заложените в предходния благоприятни условия за операция. Имаме комисия, която проверява. Многократно се повдигна въпросът за разформироването на профилираните съдилища и Бюрото по отбрана към основния прокурор - все принадлежности за политически репресии. Редом с това чухме и оферти за възстановяване на бизнес средата, като това да се усили прагът за Данък добавена стойност регистрация до 166 хиляди лв., с цел да се даде опция за по-добър старт за новите дребни бизнес начинания. Но най-важното от всичко, сякаш, е вярата, която даде 45-тото Народно заседание, че идва смяна към по-добро.

- По-добър вид ли бе този, който се случи – а точно да се тръгне незабавно към нови парламентарни избори?

- Времето ще покаже, само че един от неоспоримите позитиви на това решение е опцията да се сътвори служебно държавно управление, в което президентът подбра хора, за които си бленувам да виждам в политиката на България.

- При госпожа Маринкова говорехте и за казуса с „ положителното и неприятното “. И по-конкретно за размиването на границата сред двете. В подтекста на този проблем, с оглед и на видяното в 45-ия Парламент, считате ли, че партии като ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи могат да свършат нещо положително за българските жители - не толкоз като техническа опция, а като предпочитание.

- Ако имаха предпочитание, какво им пречеше да го свършат до в този момент?

- Иска ли са, само че са нямали стремежи, както гласи една смешка. Иначе, Вие споделяте и тезата за „ дърпането на конци и сюжети “. Имате ли концепция по какъв начин може да бъде разрушено това задкулисие, в случай че приемем, че в действителност съществува и движи процесите в страната ни?

- Единствено когато в Парламента на България влязат задоволително самостоятелни, потвърдени, сполучливи и образовани хора. Не такива със документ ITCard. Не хора, които са отишли там поради заплата или да си оправят техния си живот. На страната ни в този момент ѝ трябват самостоятелни политици повече от всеки път. Как ще дърпаш конците на един самостоятелен човек?

- Считате ли, че в действителност е настъпило началото на политическия завършек на ГЕРБ?

- Надявам се това да е краят на един тъмен за българите интервал от 11 години и половина. Ако се обърнем към историята на България след Освобождението ще забележим доста сходни моменти, в които издигането в фетиш на един човек или една идеология са довели до погроми за нацията ни. Ерата на ГЕРБ ще остане в историята като тъкмо подобен интервал, в случай че не допуснем някой да я заличи и пренапише в лична сгода, както се е случило след 44-та година. Между другото, гледах онлайн съвещанията на комисията на Мая Манолова и се чудех какво стимулира тези редови хора от ГЕРБ с такава ненавист да бранят омертата? Та някои от тях са напълно неотдавна там, съзнанието им би трябвало да не е чак толкоз замъглено. Между другото, по този начин съм се чудил и какво е стимулирало изпълнителите на присъдите на Народния съд. Не са ли разбирали какво правят?

- Бихте ли се съгласил с догадка, че „ ИТН “ е заместителят двойник на Борисовата партия?

- Не бих. Макар и да не съчувствува на някои относително популистки хрумвания, които те лансираха, би трябвало да признаем, че досега видяхме в редиците им качествени хора с съответни дейности. Разбира се, не отхвърлям и някои изцепки, само че го приписвам повече на това, че не всички там имат политически опит и инстикт.

Според мен „ ИТН “ играе изключително значима роля в настоящата политическа конюнктура - те са естественият избор на една част от електората, която не би гласувала за никой различен. Това отслабва партиите на статуквото. Надявам се да съумеят да консолидират положителната си позиция и да привлекат в редиците си още хора като Ива Митева, да вземем за пример.

- Имахте прочут допир с Българска социалистическа партия, когато съществуваше опция да сте претендент за депутат от гражданската им квота. Към днешната дата съжалявате ли, че приехте името Ви да се свързва с тази партия?

- Съжалявам, че демонстрирах доверчивост. Очаквах, че най-сетне Българска социалистическа партия ще прояви темперамент и ще се даде опция за реализация на целия политически капацитет, че ще се прави национална политика, вместо сляпо да се извършва тактиката на един водач, искащ властта непременно. За жал, по сложния метод разбрах, че цялата сила на партията се губи във вътрешни борби.

В деня, в който Българска социалистическа партия, дружно с Движение за права и свободи и ГЕРБ отхвърлиха дневния ред на Народното събрание, който предвиждаше дефинитивни промени в Изборния кодекс и основаване на анкетни комисии за „ Росенец” и следствие на полицейското принуждение при митингите през лятото, се замислих, че „ през днешния ден щеше да е денят, в който да подам оставка, в случай че бях станал Народен представител”.

- Споделяте ли съществуващото мнение, че Българската социалистическа партия има път единствено надолу поради историческата си обремененост и отхвърли да се приспособява към новото време, с което на процедура отхвърля да бъде съвременна и естествена лява партия, каквито има из цивилизована Европа?

- Вие отговаряте във въпроса си. Ако това драпане за власт от Корнелия Нинова продължи, Българска социалистическа партия ще се стопи по-бързо, даже в сравнение с критиците ѝ вътре в партията чакат. България има потребност от мощна, прогресивна лява партия, а тук, в положителните дни на Българска социалистическа партия виждаме популистки оферти. Да вдигнем налозите на богатите, да спрем концесиите. Вместо да хвърляте пепел в очите на хората с сходни лозунги, за какво не предложите по какъв начин да се усили събираемостта на налозите, вместо да се подвигат? Защо не предложите по какъв начин страната да завоюва повече от концесиите, вместо да ги спирате? Защо не предложите решение за това, че един милион души в трудоспособна възраст стопанската система не ги знае къде са, тъй като работят на черно, с цел да не им вземе съдия-изпълнителят изкараното за отговорности по бързи заеми и сходни?

- Като жител и човек от бизнеса, каква идея имате Вие за промени в България - промени, които да отведат страната на друго равнище, и има ли действителен политически индивид, който показва вижданията Ви?

- Аз имам вяра, че решенията за доста от проблемите в България ще дойдат от бизнесмените и способните хора. Огледайте се към себе си - всичко към вас е основано от такива хора. Въпреки “политиците”. Важно е да уточня, че бизнесмен не значи наложително човек на бизнеса. Предприемачи са всички, които желаят да основават стойност, които не търпят статуквото, които са инакомислещи, луди глави, смели и съобразителни. С тези думи бих описал и тези, които са вдигнали Априлското въстание едно време.

Когато в България стартира логичен разговор на тематика Образование, Правосъдна система, Данъчна политика, Здравеопазване, тогава страната ни ще отиде на друго равнище. За това имаме потребност от повече хора с деятелен дух в политиката. Дано новите политически партии ги намерят и убедят тези хора, че е пристигнало тяхното време да оставят позитивна диря в политиката.

- Имате ли към този момент покана от някоя групировка да участвате на идните парламентарни избори? И в случай че – да, смятате ли да я приемете?

- Имам, само че поради опита ми досега съм изключително деликатен какви решения ще взема.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР