В последните дни редица предприятия обявиха, че са изпратили писма

...
В последните дни редица предприятия обявиха, че са изпратили писма
Коментари Харесай

Производители и търговци на енергия предупреждават за риск от енергийна катастрофа

В последните дни редица предприятия оповестиха, че са изпратили писма до институциите, с които показват остро несъгласието си с готвен нов закон, целящ да спре възхода на цените на силата.

            Законът има за цел да транспонира в българското законодателство призната европейска инструкция за справяне с високите цени на силата.  Няколко сдружения показаха опасения, че законопроектът изопачава напътствията, дадени от Европейски Съюз. Според тях Европейската комисия изключва въглищните и газовите производители от предвижданото в допълнение облагане, до момента в който българското държавно управление възнамерява да таксува тъкмо тях с спомагателни тежести. От сдруженията предизвестяват, че това би довело до утежняване на ликвидността и бърз банкрут.
-->
            Силно наранени от плануваните от българското държавно управление ограничения ще бъдат и търговците на електрическа сила, които също са изпратили писма до няколко министри и институции, в които показват терзанията си.

            Оказва се, че посочената като съществена мярка в европейския правилник за справяне с високите цени, а точно понижаване на брутното ползване на електрическа сила, даже не участва в българския проектозакон.

            Търговците на електрическа сила не са съгласни с предлагането да внасят целеви вноски като се фиксира марж от 5% за покупко-продажби на едро и 15%

 за покупко-продажби с крайни клиенти, защото този марж не са задоволителни да се покрият съпътстващите всяка договорка разноски – за балансиране, администриране, заплати, кредитен риск, разноски за трансгранични потенциали и други разноски за обслужване на покупко-продажбите.

            Припомняме и че, търговците на електрическа сила поеха и главната финансова и административна тежест, обвързвана с преразпределянето на размера на обезщетенията за бизнеса, без самите те да са обезщетени за осъществените разноски.

            Според търговците на електрическа сила приемането на закона в този тип ще докара до ограничение на конкуренцията заради отдръпване на пазарни участници и проблеми на свободния пазар, от където ще последва фрапантно понижение на износа и утежняване на енергийната обстановка в Европейски Съюз, както и прекъсване на индустриални мощности. Според специалисти в сектора законопроектът в настоящия му тип ще отдалечи страната и от задачата за понижение на цените на силата и енергийна самостоятелност.

            Румъния ползва по сходен метод регламента към този момент съвсем 2 месеца и резултатът е отдръпване на съвсем всички задгранични търговци, фрапантен спад на износа и липса на интерес от доставчиците за обслужване на крайните клиенти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР