В последните дни преди затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ)

...
В последните дни преди затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ)
Коментари Харесай

При затварянето на КТБ Цветан Василев замитал схеми през телефони фантоми

В последните дни преди затварянето на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) и слагането ѝ под специфичен контрол Цветан Василев раздал на шефовете ѝ телефони с копчета и специфични сим-карти, посредством които да им дава указания от чужбина. Това твърди главният прокурорски очевидец по делото за източване на банката Бисер Лазов. Според него към 20 юни 2014 година банкерът най-вече се е тормозил от неналичието на 206 млн. лева в основната каса на банката и споделил на подчинените си, че прикриването ѝ е задача номер 1.

Едно малко телефонче с копчета

" След 13 юни 2014 година връзката с Василев бе по телефона, само че в изискванията на нелегалност ", съобщи Лазов пред съда. Той изясни, че един от охранителите на банкера му дал " едно малко телефонче с копчета от най-елементарен тип ", по което получавал указания. Имало и сим-карти, които публично не съществували, не били регистрирани на никое място и не можело да се наблюдават. Според Лазов това са " тестови " сим-карти, с които се говорело свободно и безлимитно. По думите му картите са били на " Виваком ", в която по това време Цветан Василев имаше акционерно присъединяване.

Замитане на следите

След затварянето на банката Василев и шефовете ѝ се опитвали да замитат следи, с цел да прикриват схемите, по които са били отпускани заеми на свързани сдружения, твърди Лазов. Дни преди слагането под специфичен контрол шефовете Георги Христов и Александър Панталеев подписали голям брой анекси към към този момент отпуснати заеми, с които би отсрочен падежът им. Така, най-малко за няколко месеца, заемите изглеждали " постоянни ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР