В последните дни на 48-то Народно събрание много законопроекти чакат

...
В последните дни на 48-то Народно събрание много законопроекти чакат
Коментари Харесай

Иска се спешно гласуване на Закона за домашно насилие

В последните дни на 48-то Народно заседание доста законопроекти чакат да бъдат импортирани за разглеждане и гласоподаване в пленарната зала. Според гражданския бранш обаче един от тях е друг, тъй като от неговото приемане зависят човешки ориси. Човешки животи също. Става дума за Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашното принуждение. Затова Фондация " Будителките " пусна намерено писмо за незабавно гласоподаване на този законопроект в последните дни на Народното събрание, преди той да бъде разхлабен при положение, че и последният трети мандат, даден на Българска социалистическа партия, не успее да сформира кабинет.

Промените в Законопроекта за отбрана от домашно принуждение дълго време са чакани от хиляди хора – дами, деца и мъже в риск, само че освен от тях. Законът е нужен и на институциите, които не могат да си правят работата заради пропуски в сегашните законови разпореждания. А е незабавна потребност от поддръжка със законови ограничения, които ще позволяват повече проблеми и ще се разшири обсегът на случаите, когато хората могат да потърсят отбрана. Нов закон за отбрана от домашно принуждение би разширил безплатната правна помощ и би нараснал ограниченията за отбрана с акцент върху стратегиите за предварителна защита - разнообразни ограничения за работа с насилниците, в това число стратегии за справяне с експанзията и надзор на гнева.

До момента Законопроектът е минал на три гласувания в комисии. Технически е допустимо да мине на първо четене в пленарна зала и без другите четири гласувания, тъй като законопроектът е утвърден от водещата Правна комисия.

От фондация „ Будителките “ упорстват за незабавно гласоподаване на този закон:

" Ние, жителите на Република България, представители на неправителствения бранш, жертви и оживели от домашно принуждение, членове на общността #Не си сама, настояваме законопроектът, импортиран от Демократична България, да бъде прегледан и гласуван в пленарна зала още през идната седмица преди президентът да разпусне Народното събрание. Неговото приемане не може повече да се бави! "

Законопроектът събира прахуляк от предишното Народно заседание

 
Законопроектът е подготвен още от предното Народно заседание като негов главен мотор беше предния тя показа, че в актуалните текстове от законодателството има парадокси като това, че може да има издадена ограничаваща заповед, само че насилникът да има законно притежавано оръжие, с което жертвата може да бъде убита от разстояние.

Според Йорданова, значим миг е, че измененията в Закона за домашното принуждение подчертават върху стратегиите за предварителна защита и разнообразни стратегии, които да бъдат финансирани от страната. Различни ограничения за работа с насилниците, разнообразни стратегии за справяне с експанзията и надзор на гнева, както и сформиране на указател на насилниците.

Дългият път на законопроекта в комисиите

В четвъртък депутатът от „ Демократична България “ Кремена Кунева алармира за сложното прекачване от комисия на комисия на текстовете за Закона за домашното принуждение и претупването на медиацията като наложителна част от оправянето с домашното принуждение.

Според Кунева, измененията са извънредно нужни и доста закъснели и новите текстове уголемяват обсега на закона за отбрана на жертвите. Освен това се основават и механизми за предварителна защита и орган, който следи за координацията, мониторинг и оценките на държавните политиките в тази тенденция.

„ Бях в същински потрес от мненията на някои религиозни Неправителствени организации и не знам по какъв начин да ги нарека, себе си дефинираха като юристи от Софийската градска гилдия, които не просто не поддържаха закона по аргументи юридически, а си разрешиха да приказват безусловно от името на жертвите. Жертви, които съм сигурна нито са виждали, с които не са работили, нито самите те са били и в никакъв случай не им поисквам да бъдат. Но доста разбирайки от тематиката “семейство ”.



Кунева акцентира, че за 2021г. публично записаните жертви на домашно принуждение са 27 557! За миналата година издадените заповеди за отбрана са 3244, от които за незабавна отбрана - 2290.

Пострадалите дами са 2816, а мъжете -  380.

Умишлените убийства на дами са 59, от които 33 дами и 26 мъже.

Спрямо 2019 година растежът е съвсем 30% като в това не включва опитите за убийства или телесните повреди, довели до гибел.

за положителното на всеки от нас:

А в случай че следите това, ето о:



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР