В поредицата Кмете, запиши си на фокус са проблемите на

...
В поредицата Кмете, запиши си на фокус са проблемите на
Коментари Харесай

Кмете, запиши си!: Кои са основните проблеми на Силистра?

В поредицата " Кмете, запиши си " на фокус са проблемите на Силистра. Населението на региона по данни от преброяването през 2021 година е 104 869 души. Има 7 общини.

По данни на Агенцията по заетостта, безработицата в региона за месец юли тази година е 10.2%. Спрямо предходния месец юни се следи леко покачване на безработицата с 0.2 процентни пункта. През второто тримесечие на 2023-а междинната месечна работна заплата в региона е 1 306 лева През предходната година в силистренско са се родили 772 деца. Починалите са 2 111 души.



Безработицата и неналичието на качествено опазване на здравето са провокациите, пред които е изправен идващият кмет на Силистра. Хората там получават едни от най-ниските заплати в страната и доста от тях напущат града, с цел да търсят по-добър живот.

Продавачи и сервитьори са най-търсените специалности в Силистра. В града няма висше учебно заведение, а единствено филиал към Русенския университет. Квалифицираните фрагменти рядко се завръщат в крайдунавския град.

Отдавна силистренци чакат локалната администрация да притегли вложители, които да върнат младежите в града.

Другият наболял проблем за локалното население там е опазването на здравето. Заради неналичието на експерти няма кабинети за неотложна и за стоматологична помощ. Изнемогват и в незабавната помощ. 16 лекари и 9 медицински сестри недостигат, с цел да се покрие минимумът за личен състав в незабавните центрове.



„ Младите сътрудници ще се ориентират там, където има основани положителни условия, там където има някаква притегателна дарба на местоработата, в случай че такава липсва те няма по какъв начин да проявят предпочитание. Това, което аз мога да споделя е, че сега, най-малко от 5-6 години интерес изобщо не се демонстрира. Не се идва даже да се пита какви са тъкмо изискванията,при които ще се работи. Те сякаш преследват по-сигурни позиции, с някакво обезпечено развиване, с някакъв обезпечен резултат. От диалог с сътрудници от Център за незабавна помощ в Румъния с 11 години мисля, че беше междинната възраст от тук. Ако тук е 55, там беше 44. Това, което персонално мен ме впечатлява е, че сякаш там незабавната помощ е на такова равнище, че е желана за работа. Там изискванията, които са основани очевидно са задоволително притегателна мощ за фрагментите, които постъпват и работят в един незабавен център в северната ни съседка. Определено има какво да се направи, с цел да ги настигнем най-малко “, сподели шефът на ЦСМП - гр. Силистра Д-р Енчо Василев.

Заради неналичието на магистър-фармацевти в Силистра няма и денонощна аптека. Затова Николета Христова, която е майка на 2-годишно момиченце в сериозни обстановки разчита на запасите в домашната аптечка.



„ Имаме главно запасени неща в шкафа. Температура, вируси, не може да желаеме от другари. Но половината аптека си стои у дома! Просто сме се премирили! То в случай че стане нещо, става събота и неделя с децата, то е като закон и най-много измежду нощ! С нейния персонален доктор, и по телефона също мога да разгадавам, само че когато ми предпише някакви неща, очаквам до идващия ден, което може да утежни нейното положение “, съобщи Николета Христова.

В по-малките обитаеми места в силистренска област аптеките от дълго време са закрити. Според фармацевтите, решение на казуса ще се откри, в случай че и общината се намеси.

" Не ни е елементарно. Днес това е доста скъпо да стопанисваш денонощна аптека, да има експерти на нощно дежурство, по-късно да ги компенсираш съгласно закона. Денонощната аптека е обществена функционалност.
Може би е вид общината да подкрепи сходен модел по някакъв метод. Има общини, където това се случва. Знам за Благоевград. Там общината е намерила решение с локалната гилдия и разнообразни аптеки дават поредно наряди, само че това там е самодейност на общината. Тя е поискала и е намерила решение да подкрепя съществуването на денонощна аптека в града. Възможен ли е подобен модел да проработи и в Силистра? Не знам, в случай че не опитаме, няма да разберем. Зависи от две страни. От общината да има предпочитание и задоволително огромен брой аптеки да имат предпочитание да опитат този модел ", изясни ръководителят на Регионалната фармацевтична гилдия в Силистра Димитър Кръстев.



Дълги години граничният град е привличал родните земеделци, тъй като могат да търгуват с Румъния. Граничният пункт Кайнарджа – Липница, в който са вложени над 6 милиона лв., е трябвало да облекчи стопаните от района, с цел да осъществят продукцията си в северната ни съседка. Но за тежкотоварни камиони пунктът не работи.

Хората се оплакват, че над 10 години и за спорта в Силистра нищо не се прави. Част от базите се закриват, другите са в окаяно положение, измежду които и градският стадион „ Луи Айер “.

Силистренци се надяват на повече разговор с новия кмет и му предлагат:

"...да върви пеш по улиците на града, да тръгне по площад Свобода, да тръгне по бул. Македония, да отиде до КПП-то, да отиде до новия стадион, с цел да чуе какво мислят хората ", споделят жителите на Силистра.

Автор: Пламенка Тонева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР