В поредица от публикации китайски учени съобщиха за постигнатите успехи

...
В поредица от публикации китайски учени съобщиха за постигнатите успехи
Коментари Харесай

Китай тества най-голямото Гаусово оръдие в света – то може да изстрелва 124-килограмови снаряди

В поредност от изявления китайски учени оповестиха за постигнатите триумфи в региона на електромагнитните изстрелвания. Това е област, която съставлява интерес както за военните, по този начин и за цивилните. Електромагнитното оръдие (наричано още Гаусово оръдие на името на Карл Фридрих Гаус, който е сложил основите на математическата доктрина на електромагнетизма) може както да изстреля снаряд до избрана цел, по този начин и да изстреля дребен сателит в космоса. Китайските учени са съумели да станат първи в тази област, като са тествали най-мощното Гаусово оръдие в света.

В продължение на доста години военните по света не виждаха особени вероятности в Гаусовите оръжия – тип електромагнитен ускорител на маса. Ефективността на тези системи е няколко %. Релсовите оръдия, чиято успеваемост може да доближи 35%, се считат за по-обещаващи, само че Гаусовите оръдия имат едно безспорно преимущество – това е неналичието на изхабяване на цевта, което е доста преференциално при непрекъсната употреба.

При Гаусовите оръжия първичният подтик кара снаряда да се издигне и да се откри в центъра на цевта. След това вълна от активиране на намотките на електромагнитното поле по продължение на цевта форсира снаряда и го изстрелва с висока скорост. Такива системи се презареждат бързо и поразяват по-точно. Липсата на контактни релси, както е при релсовите оръжия на процедура отстрани износването на платформата.

Според китайски източници американците към този момент са основали 120-милиметрова минохвъргачка въз основата на резултата „ Гаус “. Устройството е способно да изстрелва 18-килограмови снаряди. Доскоро това беше най-голямото оръжие от този тип, само че това лято китайски учени от Военноморския инженерен университет изпробваха основаното от тях Гаусово оръдие, което може да изстрелва 124-килограмови снаряди – безспорен международен връх.

Изстреляният снаряд доближава скорост до 700 км/ч за по-малко от 0,05 секунди. Той е в положение бързо и тъкмо да порази цел на разстояние от няколко километра. Точните характерности на оръжието не се показват от съображения за сигурност.

За усъвършенстването на електромагнитната платформа за изстрелване е помогнала нова система от „ екранираща електроника “. Силата на електромагнитното поле в цевта е такава, че стандартните екрани не биха могли да защитят вградените в снаряда датчици, а без тях да се отчетат всички нюанси на държанието на снаряда в цевта е доста мъчно. Учените трябвало да разработят система от екрани, която да не разрешава на мощните електромагнитни импулси да въздействат на вградените в снаряда устройства.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР