В понеделник Общото събрание и Съветът за сигурност на ООН

...
В понеделник Общото събрание и Съветът за сигурност на ООН
Коментари Харесай

Избраха петимата нови членове на Международния съд


В понеделник Общото заседание и Съветът за сигурност на Организация на обединените нации завършиха с избора си на 5 от общо 15-те члена на Международния съд, чийто мандат ще продължи от 2018-2026 година. Това заяви актуалният ръководител на Съвета Кристиано Карди.

Както акцентира ТАСС единственото ново попълнение измежду тях е ливанецът Наваф Салам. Останалите четирима в действителност биват избрани отново за втори мандат. Това са ръководителят на съда Рони Ейбрахам от Франция, бразилецът Антонио Агусто Канчадо Триндаде, сомалиецът Абдулкави Ахмед Юсуф и индиецът Далвира Бхандари.

Изборите се организираха в няколко кръга и лишиха повече от седмица. След поредност от несполучливи опити да се дефинира претендентът за последното свободно място (за което претендираха Бхандари и английския правист Кристофър Грийнууд), гласуването беше отсрочено до 13 ноември. Впоследствие то беше също отсрочено и планувано отначало за през днешния ден. В последна сметка позицията бе извоювана от представителя на Индия.

Първоначално описът на претендентите включваше и замбиецът Чалока Беяни, само че през август африканската страна уведоми секретариата на Организация на обединените нации за отдръпването на кандидатурата му.

Международният съд е главният правосъден орган на Организация на обединените нации, който е със седалище Хага, Холандия и е измежду 6-те съществени органи на организацията. Основната му цел е да позволява разногласия, показани пред него от разнообразни страни, и да дава тълкувания по правни въпроси, поставяни пред него от Общото заседание и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, както и от други упълномощени организации. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР