В понеделник CNN цитира свои източници, според които руският президент

...
В понеделник CNN цитира свои източници, според които руският президент
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако Владимир Путин официално обяви война на Украйна |

В понеделник CNN цитира свои източници, съгласно които съветският президент Владимир Путин може публично да разгласи война на Украйна на 9 май - Деня на успеха. Какво значи на процедура формалното оповестяване на война? И по какъв начин може да се реализира мобилизацията в Русия?

Отговор на тези въпроси дава Би Би Си, като се базира на съветското законодателство.

Според източниците на символичното значение на Деня на успеха, с цел да разгласи или военни триумфи в Украйна, или ескалация на военните дейности, или и двете. Според тях най-вероятният сюжет е публично оповестяване на война на Украйна.

Нахлуването на Русия в Украйна стартира на 24 февруари, само че съветските управляващи упорстват, че там се организира " специфична военна интервенция ". Думите " война " и " инвазия " на процедура са неразрешени.

Според CNN формалното оповестяване на война може да усили публичната поддръжка за бойните дейности в Украйна, а също по този начин да разреши на съветските управляващи да разгласят готовност, от която Русия има огромна потребност сега.

Предположението, че Путин може да разгласи готовност на 9 май и пълномащабна война " против международния нацизъм " беше изказано по-рано от английския министър на защитата Бен Уолъс.

В същото време съгласно папа Франциск унгарският министър-председател Виктор Орбан му е споделил по време на срещата им на 21 април, че съветските управляващи възнамеряват да прекратят военните дейности на 9 май.

В началото на март Путин съобщи, че няма предпоставки Русия да вкара военно или друго особено състояние, защото то се постанова единствено при положение на външна експанзия.

Според федералния закон " За военното състояние " за външна експанзия могат да бъдат приети редица дейности:

- нахлуване на войска на непозната страна на територията на Руската федерация, военна окупация, анексиране на територия или част от нея;

- потребление на оръжия против Русия. Например обстрел на територия или бомбардировки;

- обсада на пристанища или брегове;

- нахлуване на непозната войска против съветски войски, без значение къде са разположени;

- даване на територията на страна за експанзия против Русия;

- изпращане от непозната страна на въоръжени групи, нередовни сили или наемници, които биха употребявали оръжие против Русия.

Положение на война и военно състояние

Военно състояние може да бъде въведено и след публично оповестяване на война от страна на Русия. Самата процедура не е планувана в съветското законодателство. В него се показват единствено изискванията за оповестяване на военно състояние в страната.

Военното състояние в действителност води до оповестяване на военно състояние, макар че от правна позиция това са разнообразни неща - терминът " военно състояние " се отнася до междудържавните връзки, до момента в който " военното състояние " е специфичен юридически режим в границите на една страна.

Член 18 от закона " За защитата " гласи, че " военно състояние се афишира с федерален закон при положение на въоръжено нахлуване против Руската федерация от друга страна или група страни, както и при положение на нужда от осъществяване на интернационалните контракти на Руската федерация.

Концепцията за оповестяване на война се съдържа в интернационалното право. В " Конвенцията за започване на военни дейности ", призната през 1907 година в Хага, се показва, че военните дейности " не могат да стартират без авансово и недвусмислено предизвестие, което би трябвало да бъде под формата на стимулирано оповестяване на война или на ултиматум с условно оповестяване на война ", след което страните минават в " положение на война ".

Военното състояние в Русия се контролира от няколко закона - за военното състояние, за защитата, за мобилизацията, за връзките, за военната работа. И се ползва в съвсем всички области на публичния живот, ръководството на страната, стопанската система, бизнеса, пресата, политическото контролиране и прочие

В такава обстановка президентът и изпълнителната власт ще получат изключителни пълномощия. Съществуването на политическите партии може да бъде прекратено; митингите и събранията - забранени; може да бъде въведена цензура; придвижването на хората може да бъде лимитирано, в това число възбрана за овакантяване на страната или смяна на местоживеенето; може да бъде разгласен комендантски час; имуществото може да бъде отнето от жителите когато и да е за задачите на отбраната; продажбата на оръжие е неразрешена и доста други. 

Мобилизация

При военно състояние може да бъде оповестена готовност. Тя може да бъде цялостна или частична, т.е. наложена върху цялата територия на страната или върху елементи от нея. Мобилизацията не е обвързвана с въвеждането на военно състояние - тя може да бъде оповестена и без него или да не бъде стартирана, в случай че то е въведено.

Самият термин не се отнася единствено за тези, които ще бъдат призовани в армията. Мобилизирането визира управляващите, индустрията и цялата стопанска система.

Но на първо място това е обвързвано с въоръжените сили, които ще бъдат попълнени с военнослужещи от запаса. Резервът се състои от мобилизационен запас и мобилизационен човешки запас.

Първата група са най-подготвените за готовност резервисти, които са подписали специфичен контракт с страната, а втората група са всички останали резервисти, които са служили в армията и са вписани в запаса.

Някои от тези, които биха могли да бъдат призовани в армията по време на мобилизацията, могат да получат гаранция, че ще останат на работните си места, с цел да работят предприятията и властта.

Обявяването на война и мобилизацията биха могли да решат най-малко два казуса, с които съгласно доста специалисти съветската войска се сблъсква - дефицит на персонален състав във войната и отвод да отиде в зоната на военните дейности в Украйна.

Сега настъплението на съветската войска в Украйна, както означават наблюдаващите, върви с мудни темпове. Според представител на Пентагона съветските войски са постигнали незначителни триумфи източно от украинските градове Изюм и Попасна, само че напредъкът е бил " муден и несиметричен ".

Освен това Пентагонът означи, че съветските сили наподобява се опасяват от риска и се пробват да избегнат жертви измежду своите военнослужещи, както във въздушните, по този начин и в наземните бойни дейности.

Британските военни означават, че по време на нашествието в Украйна Русия е разположила повече от 120 батальонни тактически групи, което съставлява към две трети от общия брой на съветските сухопътни сили.

За това, че съветската войска изпитва дефицит на хора, индиректно свидетелства и фактът, че от началото на март съветското министерство на защитата се пробва да набира служащи на контракт в гражданските уеб страници за търсене на работа HeadHunter и SuperJob.

Въвеждането на военно състояние и оповестяването на обща готовност са необятно обсъждани в обществените медии тематики, като доста военни или провоенни специалисти и блогъри ги поддържат. Един от най-изявените поддръжници е Игор Стрелков (истинската му фамилия е Гиркин), прочут с дейното си присъединяване в боевете в Донбас през 2014 година

Според поддръжниците на мобилизацията Русия не може да завоюва войната с Украйна, в случай че не си обезпечи неведнъж преимущество в живата мощ.

Мнозина измежду блогърите обаче се притесняват, че военното състояние, още по-големите от сегашните ограничавания на правата и свободите, икономическите ограничения и насилствената готовност ще доведат до обществено неодобрение в едно така и така затруднено общество.

Икономика

Военното състояние може да има съществени последствия за стопанската система на страната.

Отделна уговорка във военното законодателство урежда ситуацията на организациите. Например сдруженията са задължени да дават собствеността си за задачите на защитата. В същото време страната е задължена да заплати цената на това имущество.

Същият принцип обаче може да се употребява за конфискуване на имущество на жители на територията, на която е въведено военно състояние. Освен това организациите ще бъдат задължени да извършват поръчки и задания за задачите на защитата - според подписаните контракти.

Гражданите, съдейки по текста на закона, могат да бъдат ангажирани с работа за потребностите на защитата. Например те ще би трябвало да вземат участие в ликвидирането на последствията от потреблението на оръжия, възобновяване на стопански обекти, системи за поддържане на живота и военни обекти, както и да оказват помощ, да вземем за пример при гасенето на пожари.

Член 8 от Закона за военното състояние разрешава съвсем всички ограничения, които могат да обиден стопанската активност по време на военното състояние - по-специално могат да бъдат наложени краткотрайни ограничавания върху " стопанската и финансовата активност, придвижването на имущество, свободното придвижване на артикули, услуги и пари, [...] процедурите и изискванията на процедурите по неплатежоспособност, трудовия режим ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР