В почти всеки офис има човек, който смята, че знае

...
В почти всеки офис има човек, който смята, че знае
Коментари Харесай

Как да се справим с всезнайкото в офиса

В съвсем всеки офис има човек, който счита, че знае всичко и че може да се оправи по-добре от своите сътрудници с всяка задача. Той е " експерт " по всяка тематика и може да даде експертно мнение както по годишния бюджет на компанията, по този начин и за кучешката зъбна хигиена.

И по този начин, какво може да извършите, в случай че обичате работата си, само че не можете да търпите и минута повече в компанията на този дразнител?

Тук на помощ идва прочувствената просветеност, споделя доктор Кристин М. Алън, психолог и вицепрезидент на основаната в Ню Йорк коучинг компания Insight Business Works.

Макар че концепцията просто да кажете на този човек, че бърка и да го игнорирате, може наподобява примамливо, тя надалеч не е най-хубавият метод в тези случаи. От сайта Monster.com са потърсили мнението на няколко специалиста по кариерното развиване за най-хубавият метод да се справите с всезнайкото в офиса. Ето какво поучават те:

1. Проявете състрадание

Колкото и да ви е мъчно, би трябвало да държите неприязънта си към този човек под надзор. В момента, в който всезнайкото отвори уста, вие би трябвало да потиснете желанието си да извърнете очи и да се изсмеете на следващата нелепост, която споделя той. Вместо това, пробвайте да намерите общ език.

„ Когато се фокусираме върху нещата, с които сме съгласни, чуването на всезнайкото става по-лесно. По този метод вие си давате късмет да изградите връзка на прочувствено равнище с други човек “, споделя доктор Лиз Селцър, президент и основен изпълнителен  шеф на коучинг фримата Mentor Leadership Team.

Освен това, всезнайкото може да влезе в отбранителен режим, в случай че има възприятието, че хората отхвърлят старанията му да способства с нещо за работата на екипа.

„ Имам страхотни хрумвания, само че никой не ме взима на съществено “, споделя той по време на срещата на екипа, прекъсвайки свои сътрудник по средата на неговата мисъл, с цел да се увери, че ще бъде чут “, дава образец Селцър. В този случаи отразяването на неговите хрумвания най-вероятно ще има позитивен резултат върху връзките сред всезнайкото и неговите сътрудници. А и в последна сметка, той в действителност може да има страхотна концепция.

2. Възползвайте се от мощните му страни

Противно на това, което си мисли всеки многознайник, той не знае всичко. Щом обаче е бил назначен на работа, той би трябвало да разполага с набор от качества и умения, които могат да бъдат от изгода за вас и за компанията, споделя Анджелина Дарисоу, създател на коучинг компанията C-Suite Coach

. Насочете всезнайкото към един аспект на плана, върху който работи(бюджет, контакти, продажби), с цел да може да концентрира цялото си внимание върху него и да не се меси в работата на другите.   

3. Целете се към съдействие, а не съревнование

Когато знаете, че ще ви се наложи да работите с многознайник, Алън поучава да методите непосредствено към казуса, като проведете диалог с него във връзка с взаимната ви работа.

„ Посочете желанието си: „ Бих желал да си сътрудничим по този план и съм наясно с обстоятелството, че не постоянно ще бъдем на едно мнение. Надявам се, че работата ни ще бъде отражение на нашите хрумвания, както на моите, по този начин и на твоите “, споделя Алън. „ Понякога ще би трябвало да сте доста директни. Може да кажете нещо от рода на „ Джон, имаш доста мощни убеждения и аз оценявам това, само че се усещам изолиран, когато ти непрекъснато настояваш, че си прав и отказваш да приемеш компромисно решение, което да удовлетвори и двама ни “, прибавя тя.

Не си търсете аргументи да влизате в спор, тъй като това ще бъде изнервящо и за двама ви и няма да ви донесе никакви изгоди.

„ По време на взаимната среща на екипа, изложете вашите хрумвания и визии, само че не ги представяйте като опровергаване на теориите на всезнайкото “, споделя Алън. „ Просто посочете какви са вероятните решения на казуса съгласно вас, без да превръщате това в състезание с вашия сътрудник “, прибавя тя.

….. или не правете нито едно от тези неща

В последна сметка никой не може да ви принуди да останете на работно място, в което ще ви се наложи да работите с човек, който просто ви влудява. Има едно непрестанно решение – напуснете и намерете работа, в която има по-малко дразнители.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР