В почти половината родни компании работи само собственикътЖивотът на българските

...
В почти половината родни компании работи само собственикътЖивотът на българските
Коментари Харесай

BG фирмите издържат на пазара 4-5 години

В съвсем половината родни компании работи единствено притежателят

Животът на българските компании наподобява на този на еднодневките – те не са жизнеспособни и междинната дълготрайност на живота им е не повече от 4-5 години. Това демонстрират оповестените през вчерашния ден от Национален статистически институт данни за така наречен демография на предприятията, като последните са към 31 декември 2017 година

Например от всичките основани и регистрирани през 2012 година 42 136 български предприятия пет години по-късно не престават да съществуват и да развиват някаква активност едвам 2359, т.е. единствено 5,6% от тях.

Най-бързо се раждат и умират компаниите, които се занимават с търговия с недвижими парцели – на петата година

оцеляват

едвам 4% от тях

Сравнително пай живот - към 4-5 години, имат също строителните компании, а най-дълго устоят на пазара енергийните компании, демонстрират данните. Те, както и компаниите, занимаващи се с рандеман на естествени благосъстояния, се закриват най-рядко.

За последните пет години регистрирането на компания за търговия или за автосервизни услуги е най-разпространеният предмет на активност за новооснованите компании. След тях са търговията с парцели, строителството и чак на четвърто място идва хотелиерско-ресторантьорският бизнес. Поотделно заведенията за хранене и хотелите са напълно малко повече от брокерските компании и от строителните предприятия.

Най-голям условен дял от всички дейни през 2017 година предприятия за интервала 2013-2017 година

са с нула

наети лица,

т.е. едноличните търговци, в които работи единствено притежателят.

През 2017 година техният брой е 164 876 и съставлява 47,4%от всички дейни предприятия, т.е. съвсем половината.

В идната група, в която попадат сред 1 и 4 наети лица, има 130 873 предприятия, или 37,6% от общия брой за 2017 година. Най-нисък е делът на предприятията в групата от 5 до 9 наети лица.

Сравнително малко на общия декор са предприятията с над 9 наети лица, само че те

обезпечават

най-голямата

претовареност,

защото над 69% от заетите в България работят в такива компании.

И противоположното - против огромния брой дейни предприятия в групата с нула наети лица - 46,3%, стои дребен брой заети лица - 6,6% от общия брой на заетите лица в страната.

Откакто се заприказва за изплъзване от рецесията, искащите да се занимават с търговия с парцели нарастват стремглаво – за последните 3 години новорегистрираните брокерски компании са се нараснали с 28%. Очевидно става въпрос за еднолични търговци, тъй като на този брой регистрирани компании подхожда съвсем същият брой заети лица.

В тази активност махалото отиде в противоположната посока, тъй като с настъпването на рецесията и внезапния спад на цените на парцелите с над 40% през 2009-2010 година броят на брокерските компании много понижа.

В строителството е съвсем същото – разликата е, че заетите и наетите лица в тази активност са повече.

Една от дейностите, в които се записват от ден на ден компании у нас, е

в региона на

научните

проучвания

Там и заплатите порастват по-бързо през последните 3-4 години. Очевидно става въпрос единствено за проучвания, които са финансирани по европейски или други донорски стратегии, защото в тази сфера на активност в предните години не е имало такова огромно оживление. Предприятията с подобен предмет на активност обаче не се отличават с дълъг живот, защото се основават единствено по отношение на съответни планове и след приключването им регистрацията се приключва. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР