В по-далечното и по-близкото миналото гениални изобретатели са създали невероятни

...
В по-далечното и по-близкото миналото гениални изобретатели са създали невероятни
Коментари Харесай

10 невероятни технологии от миналото, изгубени завинаги

В по-далечното и по-близкото предишното гениални изобретатели са основали невероятни технологии, които през днешния ден наподобяват изцяло забравени или изгубени. В този материал ще разкажем 10 изгубени технологии, които ни карат да се замислим за опциите, който сме пропуснали, може би вечно.

Гръцки огън

Остава мистерия по какъв начин преди 1300 години гърците са съумели да основат такова мощно запалително оръжие, употребявано от Източната Римска империя. Морските огнехвъргачки на византийците употребявали огън, с цел да подпалят противников кораби. Дори водата не е била страшна за този огън! За да не стане тайната на производството известна на другите страни, гърците я пазели в съвършена загадка. От актуалните оръжия най-близо до Гръцкия огън е напалмът, запалима течност, употребена във Виетнамската война. Но се счита, че във връзка с своите характерности гръцкият огън е надалеч по-добър от него

Механизмът от
 Снимка 294250
През 1900 година край крайбрежията на гръцкия остров Анкитера водолаз открива аналог на античен компютър на потопен транспортен съд. Устройството, основано през 100 години пр.н.е., е най-старият калкулатор в света. В продължение на десетилетия учените не можеха да отговорят на въпроса какво тъкмо пресмята. Според най-новите теории, благодарение на това устройство е допустимо да се дефинират местоположенията на Луната, Слънцето и други планети. Но остава мистерия по какъв начин е основан подобен комплициран механизъм преди повече от 2000 години. Технологиите, които са употребявани при основаването му, са толкоз напреднали, че сходно устройство - часовник - е основано в Европа единствено 1,5 хиляди години по-късно.
 Снимка 492100
Източник:

Дамаска стомана

От 12-ти до 18-ти век в Близкия изток се изковала здрава дамаска стомана за мечове. Легендите описват, че тя режела метал като масло. Силата на тази стомана е реализирана посредством потреблението на антична нанотехнология, тъй че мечовете, направени от дамаска стомана, са необикновено остри и здрави. Но когато неповторимите съставни елементи, употребявани за основаване на стомана, почнали да свършват, качеството й стартира да се утежнява. Затова производството на дамаска стомана стартира да понижава и индустриалната й загадка е изгубена.

Витрум Флексил

През 1 век от н.е. виртуозен стъклар основава vitrum flexile, или гъвкаво стъкло, което, за разлика от елементарното стъкло, не се чупи. Писмени документи от тази ера описват по какъв начин майсторът решил да покаже удивителното си изобретение на император Тиберий. Когато императорът взел чаша витрум гъвкава, той я хвърлил на пода, само че за негова изненада тя не се счупила. Римляните се страхували, че този материал ще обезцени цената на благородните метали, по тази причина обезглавили стъкларя и тайната му умряла с него. По-късно учените се пробваха доста пъти да пресъздадат това нечупливо стъкло, само че не съумяха да основат стъкло като vitrum flexile.
 Снимка 327024
Източник:

Митридаций

Както гласи легендата, този безспорен антидот може да излекува всяко отравяне. Негов основател е цар Митридат 4-ти, а този неповторим антидот съдържа 73 съставки. Митридаций се справил с отровата на паяци, змии, скорпиони и други смъртоносни токсини. След гибелта на царя хората почнали да превеждат рецептата за митридат на други езици. Но с всеки превод смисъла на написаното се променяше, което докара до понижаване на успеваемостта на това лекарство. В последна сметка Митридатий изгубил потребните си свойства.
 Снимка 275925
Цигулките на Страдивариус

През 17 век в Италия живее най-известният занаятчия на струнни принадлежности Антонио Страдивари. Заедно с цялото семейство създава принадлежности с необикновено качество на звука. Страдивари основава повече от 1000 цигулки, виоли и виолончела, само че единствено 650 от тях са оживели до наши дни. Той предал тайните на уменията си на синовете си, само че те умрели, преди да съумеят да предадат това познание по-нататък. Днес инструментите, основани от майстора, костват милиони. През 2011 година на търга е доближат безспорен връх - виола на Страдивариус е продадена за 15 млн. $.
 Снимка 579687
Източник:

Разбиване на облаци

През 50-те години на предишния век австрийският психоаналитик Вилхелм Райх основава " Разбивач на облаци " - машина, която основава дъжд. Тя се състои от поредност от кухи железни тръби, ориентирани към небето и привличащи оргонична сила (универсалната сила на живота), която се допуска, че ръководи атмосферата. През 1953 година Райх изненадва скептиците, когато устройството му, след дълъг престой, съумява провокира дъжд. Властите незабавно се заинтересували от изобретението. Страхувайки се, че разбивачът на облаци може да манипулира климата, Администрацията по храните и медикаментите унищожава машината и хвърли в пандиза нейния откривател за опит да изнася оргонни акумулатори.

Старлит

През 80-те години на предишния век изобретателят дилетант Морис Уорд основава неразрушима топлоустойчива пластмаса - starlite. Експериментите демонстрират, че тя може да издържи на температури от 10 000 градуса по Целзий и да понася детонации 75 пъти по-голяма от силата на детонацията на атомната бомба, която беше пусната над Хирошима. НАСА мечтае да получи този материал, с цел да употребява капацитета му в галактическите стратегии, само че Морис отхвърля да показа рецептата за starlite, страхувайки се, че фирмите ще завоюват от неговото откритие. През 2011 година мъжът умира, без да каже на никого за тайната си. Учените са се опитвали доста пъти да пресъздадат старлит, само че по този начин и не са съумели.
 Снимка 539947
Източник:

Лъчите на гибелта на Тесла

През 1934 година инженерът и откривател Никола Тесла замисля концепцията за основаване на устройство, което да промени света и да отбрани цели страни от въздушни бомбардировки и военни офанзиви. Съюз на съветските социалистически републики демонстрира огромен интерес към това устройство, тъй като може да стопи самолети, които са на разстояние 400 км. Устройството се назовава телефорс и на хартия е излъчвател на лъч заредени частици. Въпреки това, заради липса на финансиране, тя по този начин и не е основана. След гибелта на изобретателя всички документи, свързани с това устройство, мистериозно изчезнаха. Най-вероятно те са били конфискувани от Пентагона, който се е застраховал това устройство да се появи в други страни.
 Снимка 594261
Източник:

Цифрова кодова система

В началото на 90-те години изобретателят Ян Слут измисли революционен способ за архивиране на данни, с помощта на който беше допустимо да се компресира филм от 10 гигабайта до 8 килобайта без загуба на качество. Мнозина се съмняваха, че изобретението на програмиста ще проработи. Но софтуерната компания Philips видя действителен капацитет в тази система и реши да подпише контракт със Слут. Но в навечерието на договорката мъжът умрял от сърдечен удар. Ръководството на компанията обаче по този начин или другояче взема решение да употребява технологията. Но се оказа, че липсва значима дискета с стратегия за шифроване. Много месеци по-късно тя по този начин и не била намерена; скоро всички не помниха за изобретението на Ян Слут.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР