Какви търговски обекти могат да се откриват в жилищни сгради

...
Какви търговски обекти могат да се откриват в жилищни сгради
Коментари Харесай

Забраняват шумни заведения и хипермаркети в блока

Какви търговски обекти могат да се откриват в жилищни здания планува нова разпоредба за здравните условия към устройството на урбанизираните територии, качена за публично разискване.
 
Целта й е да се отговори на публичните упования за реализиране на удобна витална среда и основаване на условия за възстановяване на качеството на живот на жителите и използването на правилото „ Здраве във всички политики “, се показва в претекстовете към плана.

Не се позволява в жилищни и в нежилищни здания, които обаче се намират в жилищни зони да се правят индустриални и обслужващи действия, при които се отделят прахуляк, газове, звук, трептения, миризми и други наднормени вредности.

В наредбата са посочени обектите, оборудванията и дейностите, които може да се разкриват в блокове и здания в тези зони.

В жилищни здания (в първи надземни етажи) може да се откриват:

1. работилници за битови услуги до 2 работни места: шивашки, плетачни, обущарски, за тапицерия и ремонт на мебели без машинна обработка; за корекция на електрически уреди; за експресно парно гладене; за ремонт на велосипеди; за предпечатна подготовка; други сродни дейности;

2. приемателни пунктове за химическо чистене;

3. фотоателиета и лаборатории към тях; копирни центрове (ксероксни услуги);

4. бижутерски и часовникарски ателиета;

5. магазини за търговия с храни, като се изключи хипермаркети;

6. магазини за нехранителни стоки;

7. котелни съоръжения за съответните здания с височина на комина минимум 5 m над близките здания, намиращи се в радиус от 50 m и с ефикасна шумозащита, както и стойности на отделяните нездравословни субстанции според Наредба № 1 от 2005 година за правила за възможни излъчвания на нездравословни субстанции (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и действия с неподвижни източници на излъчвания (обн., Дъждовни води, бр. 64 от 2005 г.).

8. абонатни топлофикационни станции при съблюдаване на нормите за навлизане на звук, хидрофори с шумо- и виброзащита;

9. дребни работилници за макаронени, захарни и сладкарски произведения (до 4 работни места, с нормирано работно време на дневни смени).

Как ще се пресмята такса боклук

10. заведения за публично хранене (при нормирано работно време) без присъединяване на музикални сформира и/или потреблението на електроакустични звукоизточници, генериращи еквивалентни равнища на проникващ звук над допустимите правила

11. креативен ателиета (за художници, скулптори, керамици);

12. салони/центрове за хубост, бръснаро-фризьорски и козметични услуги при недопускане на вредности в жилищната среда.
 istock istock
В наредбата е записано още, че месторазположението на икономически здания за отглеждане на кучета и котки, както и на селскостопански животни за персонални потребности и размерът на животновъдната активност в поземлени парцели в обитаемоте места, ще се  определят с наредби на съответния общински съвет.

За здравна отбрана на урбанизираните територии ще се дефинират хигиенно-защитни зони, които да бъдат защитени от евентуални източници на замърсяване. Територията на тези зони пък ще би трябвало да се благоустроява и озеленява с подобаваща по тип растителност, устойчива на въздействието на вредности.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР