Нови критерии, на които трябва да отговаря едно предприятие, за

...
Нови критерии, на които трябва да отговаря едно предприятие, за
Коментари Харесай

Променят изискванията за малки, средни и големи предприятия

Нови критерии, на които би трябвало да дава отговор едно дружество, с цел да бъде несъмнено като микро, малко, приблизително или огромно, плануват промени в Закона за счетоводството, качени за публично разискване.

Причината за смяната е подбудена от забележителните инфлационни процеси през 2021 година и 2022 година и регистрирания растеж на инфлацията през интервала 2013 г.-2023 година, написа в претекстовете към законопроекта.

Съгласно Счетоводната инструкция предприятията и групите се категоризират като „ микро- “, „ дребни “, „ междинни “ и „ огромни “ съгласно това кои два от три индикатори за размер извършват. Два от тези индикатори са финансови – балансова стойност на активите и чисти доходи от продажби, а третият е междинният брой чиновници. Европейската комисия е задължена да преразглежда на всеки пет години финансовите индикатори и по целенасоченост да ги променя, отчитайки инфлацията.

С оглед на инфлацията, размерът на финансовите индикатори е преценено да бъде променен с 25%.

Така съгласно измененията микропредприятия са тези, които към 31 декември на настоящия регистриран интервал не надвишават минимум два от следните индикатора балансовата стойност на активите е 900 000 лв. при 700 000 лв. в този момент, а чистите доходи от продажби са 1,8 млн. лева при 1,4 млн. лв. в този момент.

За дребни ще се смятат тези предприятия, при които двата индикатора не надвишават надлежно 10 млн. лв. и 20 млн. лв.. Средни ще са тези, при които активите не надвишават  50 млн. лв., а приходите 100 млн. лв., а огромни, които ги надвишават, написа в проектозакона.
Предприятията и групите предприятия дефинират категорията си за 2024 година в сходство с новите условия според индикаторите си към 31 декември 2023 година по този начин 2024 година ще се смята за първи регистриран интервал.

Предвидено е законът да влезе в действие от 6 юли тази година.

Улесняват закриването на компания

Със законопроекта се вкарва обвързване предприятията да сформират доклад за устойчивостта.

Той ще се изготвя от огромните предприятия и от дребните и междинните предприятия (с изключение на микропредприятията), чиито прехвърлими скъпи бумаги са позволени до търговия на контролирания пазар в страна членка на Европейски Съюз (предприятия от публичен интерес), както и от предприятията майки на огромни групи предприятия.
 istock istock
Предвижда се и обвързване за дъщерните предприятия и клоновете на предприятия, контролирани от законодателството на трета страна, да разгласяват подобен доклад при избрани условия.

Предвидено е обвързване за правене на отчет за активността, съдържащ доклад за  устойчивостта, да влезе в действие за отчетната 2024 година за огромни предприятия, които са предприятия от публичен интерес и които към 31 декември на отчетния интервал надвишават критерия за междинен брой през финансовата година от 500 чиновници, както и предприятия от публичен интерес, които са предприятия майки в огромна група, която към 31 декември надвишава на консолидирана основа критерия за междинен брой на чиновниците през финансовата година от 500 души. За останалите предприятия в обсега на директивата задължението поражда поетапно в идващите отчетни години, до 2028 година.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР