В писмо до парламента и правителството Обединението на свободните адвокати

...
В писмо до парламента и правителството Обединението на свободните адвокати
Коментари Харесай

И адвокатите искат подкрепа от държавата заради извънредното положение

В писмо до Народното събрание и държавното управление Обединението на свободните юристи предлага ограничения в поддръжка на адвокатските колегии и българските жители със свободни специалности, които са измежду най-потърпевшите от обяваването на изключително състояние поради ковид.
" Ние наложително затворихме адвокатските фирми си, с цел да не се срещаме с нашите клиенти и да не се популяризира болестта. По същите аргументи и те не желаят да се срещат с нас, а към този момент не ни търсят и отдалечено, защото са задоволително заети със своите битови и стопански проблеми. В сходни обстановки хората оставят на последно място юридическите въпроси. Бизнесът изнемогва, а когато това се случи, стопират и договорите, и договарянията и оборотът на юридически документи изобщо. Съдилищата затвориха и на процедура правосъдни съвещания не се организират. Но въпреки и затворили адвокатските фирми си и на процедура без приходи, за времето на изключителното състояние ние изискуем наем, режийни, осигуровки, заплати и осигуровки на нашите чиновници, налог върху тези заплати и прочие заплащания към бюджета, да не приказваме за издръжката на нашите фамилии. За нас остава неразбираемо за какво в тази изключителна обстановка страната прави разлика сред служащите и чиновниците, работещи по трудови контракти, и самонаетите лица, упражняващи свободни специалности или престиращи труда си по цивилен контракти за даване на услуги. Българските юристи и адвокатски сдружения носим измерима в милиони данъчно-осигурителна тежест годишно. Когато се гласоподават ограничения за подкрепяне и компенсиране на икономическите последствия от изключителното състояние, юристите, паралелно до всички останали самоосигуряващи се лица следва да бъдем третирани наедно с останалите предприятия, просто тъй като и ние сме такива ", се споделя в писмото.
Адвокатите припомнят, че са предложили съответни ограничения само че при разискванията в Правна комисия предложенията им са били пренебрегнати.
Те упорстват тези от тях, които работят като самонаети лица или са работодатели на лица на трудов контракт да бъдат третирани еднообразно с останалите предприятия, като получат същата помощ и поддръжка и за същия интервал, както бизнеса в засегнатите браншове, а всички юристи да бъдат освободени от задължението за внасяне на осигуровки за интервала на изключително състояние и в границите на три месеца след преустановяването му. Очакват също по този начин да бъдат включени в пакета от стопански ограничения, включително в плануваните ограничения по Закона за дейностите по време на изключително състояние, както и в ограниченията, регламентирани в Постановлението на Министерския съвет за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения.
Азвокатите оферират двата нормативни акта да бъдат допълнени със следните препоръчани ограничения:
1. Адвокатите и другите самоосигуряващи се лица, упражняващи свободни специалности, като наранени от изключителното състояние, също заявен пред Национална агенция за приходите според подадената годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2019 година или в размер на последния заявен от тях застрахователен приход за месеца, предшестващ оповестяването на изключителното състояние - м.02.2020, респ. м.01.2020 година, същата дотация не по-малко от оповестената минимална работна заплата за страната /610 лева./, а при липса на подадена годишна данъчна декларация или осигурителна декларация за предходния месец дотацията да бъде в размер на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица /МРЗ от 610 лева./, със период на приемане на дотацията 3 месеца, за да не преустановяват своята активност, аналогично на обезпечената мярка против загубата на приход от труд при редуциране на служащите и чиновниците, работещи по трудов договор;
2. Адвокатските сдружения по чл.57 от Закона за адвокатурата, адвокатските съдружия по чл.52 от Закона за адвокатурата и независимо настоящите юристи, които имат подписани трудови и цивилен контракти с трети лица - юристи и неадвокати, също са наранени от изключителното състояние, заради което считаме, че следва да получат от страната дотация, при равни условия с другите търговски сдружения / предприятия,, за същите да не бъдат съкратени или да не преустановят активността си, аналогично на поддръжката за всички останали търговски сдружения, за които се планува такава дотация.
3. За времето на оповестено изключително състояние на юристите, адвокатските сдружения, както и на всички търговци /търговски сдружения и еднолични търговци/ и самонаети лица, упражняващи свободна специалност, включително /вноски за държавно и публично обезпечаване, за здравно обезпечаване и за спомагателните и професионалните публични фондове/., в границите на който да се даде опция за внасяне на отсрочените публично-правни отговорности без наказателна или обезщетителна рента и без глоба.
4. За времето на оповестеното изключително състояние, включително, само че освен: годишните данъчни заявления по чл.92 от ЗКПО, месечните справки-декларации по чл.125 ЗДДС, декларациите по чл.50 и по чл.55 от ЗДДФЛ, декларациите обр.1 и обр.6 по КСО и наредбите за неговото приложение, заявките за подписване и преустановяване на трудови контракти по чл.63, ал.3 по КТ, декларациите без активност по ЗСч. Отсрочването да бъде за рационален период от най-малко три месеца след крайния период на оповестеното изключително състояние, в границите на който да се даде опция за подаване на отсрочените заявления, заявки или доклади без глоба.
Вижте още:
Кой се обрисува да вземе държавни пари за заплатите на чиновниците си поради ковид?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР