В писмо до Бойко Борисов хотелиери и ресторантьори искат заведенията

...
В писмо до Бойко Борисов хотелиери и ресторантьори искат заведенията
Коментари Харесай

Ресторантите молят Борисов да ги отвори за Коледа


В писмо до Бойко Борисов хотелиери и ресторантьори желаят заведенията да бъдат отворени за коледните и новогодишните празници. Поводът е изявление на здравния министър проф. Костадин Ангелов по-рано през днешния ден, че в случай че зависи от него, нищо няма да се разхбва след 21 декември.

„ Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) показва своето неудоволетворение по отношение на изявлението на здравния министър Костадин Ангелов, че и след 21 декември ограниченията няма да бъдат разхлабени, а заведенията към местата за настаняване ще останат затворени. Преди три седмици, когато бяха оповестени новите рестрикции икономическият министър Лъчезар Борисов обществено даде обещание на бизнеса, че всичко ще проработи още веднъж, въпреки и при строги хигиенични и противоепидемични ограничения след 3-седмичния интервал “, се споделя в писмо на БХРА до премиера Бойко Борисов с копие до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

Публикуваме цялостния текст на писмото:

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) показва своето неудоволетворение по отношение на изявлението на здравния министър Костадин Ангелов, че и след 21-ви декември ограниченията няма да бъдат разхлабени, а заведенията към местата за настаняване ще останат затворени. Преди три седмици, когато бяха оповестени новите рестрикции икономическият министър Лъчезар Борисов обществено даде обещание на бизнеса, че всичко ще проработи още веднъж, въпреки и при строги хигиенични и противоепидемични ограничения след 3-седмичния интервал. Това се споделя в писмо на БХРА до премиера Бойко Борисов с копие до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

За следващ път ръководещите не извършват обещанията и уговорките си към бизнеса и искрено подвеждат вложителите.

Хотелите и къщите за посетители в цялата страна към този момент имат направени резервации за Коледа и Нова година, а техните клиенти чакат да посрещнат празниците в сигурност в местата за хранене и настаняване. Че точно това са най-сигурните бизнеси и са взели най-строги ограничения призна и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. В сложната стопански година, поради ограниченията за ограничение на пандемията, двуседмичните празници в края на 2020 година са единствения късмет за местата за настаняване да оцелеят и да запазят личния състав си. Ако в този момент обаче не бъдат отворени заведенията в хотелите или не бъдат обезщетени от страната финансово, хиляди хора ще посрещнат 2021 година на опашките пред бюрата по труда.

Както нееднократно до момента БХРА сигнализира, за личния състав и притежателите на хотелите няма планувани обезщетения, защото техният бизнес не е затворен със заповед. Но действително не им е разрешено да работят, защото евентуалните им клиенти няма къде да се хранят на мира. И даже малцината, които въпреки всичко вземат решение да почиват, би трябвало да ядат в петзвездни хотели само в стаята си, което помрачава честването на празниците.

В случай, че ограниченията в действителност бъдат удължени и след 21 декември, от БХРА настояваме незабавно да проработи скица за компенсиране на притежателите на хотели и заведения, с цел да се избегнат всеобщи банкрути. Според нас финансовата помощ от страна на страната към хотелиерите и ресторантьорите към този момент е наложителна и тя би трябвало да бъде в размер най-малко на 30 на 100 от оборота за интервала на затваряне от миналата година, а за новите бизнеси – на предходния интервал, в който са били отворени с цялостен работен потенциал.

БХРА са безапелационни, че е наложително да бъдат планувани и помощи за личния състав в хотелите и заведенията към тях, които сега не могат да се възползват от нито една обществена мярка, защото се водят работещи, въпреки и единствено на хартия. Ние настояваме чиновниците ни да бъдат подкрепени със 100 % от дължимата им заплата, а страната да поеме и всички осигуровки. Ние не желаеме да изпратим на улицата стотиците лоялни чиновници, в чието образование са вложени освен средства, само че и ноу хау.

Надяваме се на вашата поддръжка, защото сме сигурни, че всеки предвидлив политик би подкрепил в миг на рецесия структуроопределящ отрасъл на стопанската система, който обезпечава препитанието на цели райони и на редица други браншове.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР