В пилотската кабина на Радев управлението вече е поето от

...
В пилотската кабина на Радев управлението вече е поето от
Коментари Харесай

Радев разкри летателния си план за изборите

В пилотската кабина на Радев ръководството към този момент е поето от градската десница
Ако се одобряват всички умни хрумвания, изказани на консултациите при Радев през уикенда, изборите в България ще наподобяват по този начин:

Закъсняла пощенска пратка с бюлетини от чужбина става мотив както Христо Иванов да щурмува централата на ЦИК, катерейки се по външната стена с котки, подарени по изискване от Уолтопия, в това число за следващо Българско лято. Този път предизвикано от изгубилия се в пощите по света глас на Васил Божков за себе си. С оповестяването на окончателните резултати от изборите бием върха на Америка, тъй като Мишо Константинов и Информационно обслужване водят безкрайни IT-спорове с технократите, отделили се от Цветанов, може или не да се сътвори държавен заоблачен хъб и какъв брой клипа с преброяване на бюлетини може да побере той. През това време изборното шоу продължава да тече със Слави Трифонов, който афишира, че в шкафчето на Бойко е имало не кюлчета, а бюлетини и с Мая Манолова, която е на амбразурата на новия бойкот - този път Боянски. Здравното министерство цялостни хазната с санкции от РЗИ-ата, които са ваксинирали миски и общинари, вместо изборни чиновници. А през това време Министерство на вътрешните работи е заето с вътрешна метаморфоза по какъв начин да пренасочи служителите на реда от Благоевград да ловят риба в Силистра, а силистренските да броят туристи без маска на Банско, според концепциите на Цветанов. Нито една страна не се произнася по легитимността на вота, тъй като Радев към този момент е обидил всички президенти.

Майтапът настрани. Толкова луди хрумвания за изборите у нас в никакъв случай не са се изговаряли с толкоз сериозен звук в един ден на едно място. Но полетът на политическата фикция бе любопитен.

Защо му беше на Радев раздумката с така наречен извънпарламентарни партии, както назова другарските срещи на „ Дондуков ” 2 политологът Огнян Минчев?

С тях Радев начерта летателния си проект за изборите. Парламентарните, само че най-много президентските, които директно го засягат. След знаковото му посичане от Движение за права и свободи за втори мандат и с дистанцираното отношение на Българска социалистическа партия, която ясно демонстрира, че може и да не го поддържа, Радев незабавно има потребност от електорат. „ Достойният народ ” бе безславно изгубен в новогодишната нощ, когато чу, че в случай че не подвига юмруци по площадите, не е от „ братството на почтените ”.

Без базовите гласове на Българска социалистическа партия и решаващата поддръжка на Движение за права и свободи Радев няма смисъл въобще да се явява, тъй като не би стигнал даже до балотаж. За нова, президентска партия, към този момент няма време. Дори и да я записва, месеците до изборите няма да му стигнат за структури и организация. Дори прехваленият партиен строител и избирателен познавач Цветан Цветанов се спъна в троянските коне, които остарели играчи изкусно му пробутаха, откъсвайки огромно парче от дребната му партия за няма и три месеца след учредяването й. Така,

в търсене на нови разновидности, Радев заложи на най-иновативния – другарски кръг от партии

Ако се сумират гласовете за Слави, Мая Манолова, Христо Иванов, Отровното трио с или без Минеков, Румен Петков, Цветан Цветанов, Възраждане и МИР на столичния общинар Симеон Славчев, Радев би имал нещо, от което да тръгне. Но рискът десетимата борци за площадна популярност да се скарат преди да се схванат е прекомерно огромен.

Кафеджийският маратон на „ Дондуков ” 2 сподели две неща. Първо президентът притвори вратата си към систематичните партии и легитимира за свои доближени лицата на митинга, който хвърляше бомби по служителите на реда. Второ, сладките приказки и утвърдените от Радев хрумвания дадоха явен знак, че в извънпарламентарния качамак президентът си има любим – щурмовака Христо Иванов. Срещата им смъкна картите и разкри за какво ден по-рано Радев назова Борисов „ съдружник ” на Пеевски. В неделя стана ясно, че президентът просто

комфортно е подавал топката на Христо Иванов

с цел да даде опция на Щурмовака обстойно и нашироко да изясни пред БНР в какво се състои „ ортаклъкът ” и да разгърне обществено предизборните си опорки. Мишената не е нито Борисов, нито Пеевски. А най-омразният на Иванов човек – основният прокурор Иван Гешев, против който проваленият политик от време на време провежда тротоарни сбирки.

Главното общо дружество на Борисов и Пеевски се назовава Иван Гешев, разгласи Христо Иванов. И настоя „ всички политически обединения, които ще се явят на идните избори, да застанат пред жителите и да поемат ангажимент да бъде уволнен основният прокурор Иван Гешев и това стане посредством промени в Конституцията ”. Естествено, Иванов комфортно не помни, че Гешев бе законно определен по правила и измененията, които персонално неуспелият правосъден министър наложи с панаири, кавги и оставки, вярвайки че самичък става обвинител № 1.

Паниката на Христо Иванов е разбираема. Поредният поход против Гешев идва дни, откакто делото против гуруто на градската десница Иво Прокопиев за злоупотреби при продажбата на държавния дял от EVN стартира на втора инстанция. И съдът одобри настояването на прокуратурата очевидци против Прокопиев да бъдат наново разпитани.

Че зад срещите и единомислието сред Радев и Иванов има

по-дълбока съгласуваност, инженерствана от Драгалевци

сочи и фактът, че не за първи път двамата си подават топката, играейки обща игра. През ноември 2020 година Радев заприказва по парливия въпрос за контракта със Северна Македония като настоя България да упорства за включването на „ обособена преговорна глава, в която да бъдат записани условия, без осъществяването на които Северна Македония да не може да се причисли към Европейски Съюз ”. „ Защото това е единствен излаз от обстановката, вместо да спори по историята ”, сподели Радев, а ден по-късно Командира излезе обществено да изясни тъкмо защо става дума.

Политическият вираж на Радев от Решетников  до Сорос

единствено демонстрира, че президентът крепко е затънал в пандемична геополитическа турбуленция. А до момента в който продължава с юмруци да отблъсква съперниците си, им отваря полето за прегрупиране към вота. В разгара на свадата с президента кой на кого е съдружник Борисов внезапно смени курса и съобщи: „ Спасението на страната в идващите една-две години е и най-непримиримите врагове и съперници да работят дружно, с цел да се измъкнем от рецесията. “ Не назова враговете, само че незабавно след него Дариткова бързо отвори вратата за коалиция с Българска социалистическа партия, казвайки че в името на изваждането на страната от рецесията ГЕРБ врагове, с изключение на ковид, няма. Свиленски отговори, че това е неистина и Българска социалистическа партия има конгресно решение да не се съюзяват с Борисов. Но, както доцент Борислав Цеков сподели за „ Стандарт ”, огромните партии не са подготвени да пуснат кокала. И в името на властта ГЕРБ ще се коалира с всеки в Народното събрание след изборите.

Бленуваната от години необятна коалиция ГЕРБ-БСП

обаче внезапно контрастира с друга прогноза -  на Мира Радева. Тя видя коалиция БСП-ДПС-Слави-Манолова, която ще лиши ГЕРБ от властта.

След изборите, тънките сметки може да окажат тежко неправилни.

Но в случай че летателният проект за новия кабинет занапред ще се написа, то занапред едно е несъмнено - в пилотската кабина на Радев ръководството към този момент е поето от градската десница. Затова и бъдещата му траектория не е мъчно да се дефинира. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР