В петък се навършва 1 година откакто името на главния

...
В петък се навършва 1 година откакто името на главния
Коментари Харесай

Той доказа, че е силен не само на думи

В петък се навършва 1 година откогато името на основния прокурор е Иван Гешев. На 18 декември 2019 година той встъпи в служба с думите: „ Показахме какво можем, когато сме единни и имаме обща цел. Ще се оправя с това, което следва.

Променяйки се и стъпвайки на традициите, ще отговорим на упованията за повече правдивост, които имат българските жители, хората, които ни заплащат заплатите. Знаем, че не сме безгрешни, само че би трябвало да пазиме всеки един от нас и прокуратурата от политически и всевъзможни други офанзиви. Знам, че ще е мъчно и тежко в този мандат, само че в никакъв случай не е било елементарно. Цената си заслужава, тъй като тя е по-добра, правова страна “.

1 година по-късно наподобява, че Гешев умерено може да се похвали, че е следвал целеустремено личното си верую за единение и съблюдаване на традициите, написа " Правен свят "..

Любопитно е да отбележим, че годишнината от встъпването в служба на сегашния основен прокурор съвсем съответствува с друго значимо събитие в неговия живот, а точно – честването на 50-годишния му празник, който следва той да отпразнува на 19 декември. Но дано си напомним по какъв начин измина последната година и с какво Иван Гешев промени държавното обвиняване, както даде обещание през 2019 година.

Ако се абстрахираме от шумната агитация и личностните офанзиви против него, подбудени от обикновени пристрастености и елементарен боязън, то ще забележим, че прокуратурата пое по един необикновен път. Особеното в тази ситуация се показва в триумфа на Иван Гешев да накара магистратите, които управлява, да повярват, че са един екип.

Нещо повече – той съумя да ги накара да повярват, че с изключение на експерти на европейско равнище, са и едно семейство.

Макар и възприемана от мнозина като централизирана, структурата на държавното обвиняване в действителност се състои от елементарни, самостоятелни между тях хора, които обаче за разлика от жителите, които упражняват други публично значими специалности, са призвани да бранят правото и справедливостта, освен това неведнъж на доста висока цена и само в името на закона.

Последното очевидно актуалният основен прокурор добре схваща и постави много старания, с цел да стимулира сътрудниците си да осъзнаят, че тяхната активност е повече от елементарна работа.

Това може би се дължи и на обстоятелството, че Гешев е първият основен прокурор, който идва от кариерата и е минал през всички равнища в йерархията на държавното обвиняване.

Той бе и първият основен прокурор, който още при започване на мандата си постави старания или да се срещне персонално, или да реализира връзка през други механизми, заради пандемията от COVID-19, с сътрудниците си от всички апелативни региони, с цел да чуе от първо лице какви са техните проблеми, триумфи, провокации. И получи нужното почитание за това.

Годината на Иван Гешев беше сложна и заради обстоятелството, че дотук целият му мандат минава под знака на вихрещата се пандемия от COVID-19. Отговорностите, които му се наложи да поеме в същото време за запазването на живота и здравето на сътрудниците му от цялата страна не бяха по никакъв начин дребни, само че все пак държавното обвиняване сподели невиждана до момента интензивност, изключително в битката с битовата престъпност, която като рак е превзела белите дробове на страната ни.

В изискванията на ширещата се рецесия, под управлението на основния прокурор бяха хванати и изправени пред съда стотици измамници, насилници на възрастни хора, елементарни крадци, изнасилвачи, убийци, а заграбеното в най-честия случай бе възобновено на пострадалите. Благодарение на основаните положителни взаимоотношения с всички свои сътрудници, както и със чиновниците на Министерство на вътрешните работи, Гешев съумя да задържи в равнища близки до 0 и телефонните измами, които също бяха придобили пандемични размери допреди към 2 години.

Важно е да се означи, че основният прокурор, въпреки и подложен на критика за дейната си гражданска позиция в поддръжка на ограниченията против разпространяването на COVID-19, бе единствената публучна фигура, която резервира отношението си към потребността от по-стриктни ограничения непроменено, въпреки и публичните настройки в противоположната посока.

Гешев действително бе измежду първите властимащи хора, който прикани ограниченията да бъдат затегнати и да се съблюдават, а редом с това обвиняването инициира поредност от инспекции за вероятни злоупотреби по време на рецесията - в аптеките, в заведенията, в къщите за посетители, в магазините за хранителни артикули – с цел да не се допусне жителите да бъдат излъгани в и без друго тежките условия, в които се намирт. 

Паралелно с напъните на държавното обвиняване да не допусне хаосът и престъпността да завладяват страната, както се случи в редица страни в Европа поради възцарилата се рецесия, с помощта на основния прокурор и сътрудниците му бяха проведени и поредност от благотворителни акции. Прокурори, следователи и чиновници подариха средства за болните от COVID-19 още през март, а след втората вълна на болестта бяха инициирани и акции по даряване на кръвна плазма, както и събиране на средства за апарати за плазмофереза.

Макар че от началото на мандата му до през днешния ден Гешев се оказа може би най-изслушваният и привикван за доклад в Народното събрание основен прокурор, не е пресилено да се каже, че под негово управлението прокуратурата потвърди, че е по-близо до хората и потребностите им от политиците и техните партии, които изпаднаха в ступор още при започване на рецесията и настойчиво не излизат от тази роля и до през днешния ден.

Въпреки безредно налаганите ограничения, несигурността за бизнеса и жителите, макар неразбираемото бъдеще на здравната ни система, в резултат на половинчатите политически решения на ръководещите и несъответстващата съпротива, макар офанзивите от враговете и жестокия отпор против дейностите на държавното обвиняване, Иван Гешев съумя да потвърди, че е мощен освен в думите си, само че и в постъпките си, а постигнатото от него досега отпред на прокуратурата дава вяра, че оставащите 6 години до края на мандата му ще оставят името му в историята като най-енергичния и целенасочен основен прокурор, който има проект и го следва без да отстъпва и крачка обратно, на инат на компликациите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР