В петък европейските фондови пазари възстановиха част от големите си

...
В петък европейските фондови пазари възстановиха част от големите си
Коментари Харесай

Отскок на европейските борси след последните коментари на Тръмп за Хуавей

В петък европейските фондови пазари възвърнаха част от огромните си вчерашни загуби, защото вложителите погледнаха с внимателен оптимизъм на последните мнения на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп по отношение на софтуерния колос " Хуавей " и комерсиалните договаряния с Китай, съобщи БНР.

Късно нощес Тръмп съобщи, че недоволствата на Съединени американски щати против " Хуавей " (Huawei Technologies Co Ltd.) могат да бъдат решени в границите на комерсиалното съглашение с Китай.

В същото време президентът на Съединени американски щати предвижда бърз завършек на комерсиалната война с Китай, макар че сред двете страни не са планувани нови договаряния на високо ниво, откакто преди две седмици във Вашингтон завърши последният кръг от диалози, без да се стигне до съглашение. Според него има " добра опция " за скорошно реализиране на комерсиална договорка с Китай.

Инвеститорите на международните финансови пазари реагира през петъчната търговия с прочут оптимизъм на последните мнения на Тръмп след вчерашните сривове на фондовите тържища, които бяха предизвикани от опасения, че комерсиалният спор сред Съединени американски щати и Китай може да прерасне в софтуерна " студена война " с епицентър компанията " Хуавей ".

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 нараства с 0,8%, заличавайки част от вчерашния стабилен спад с 1,4%. Немският фондов показател DAX 30 и френският CAC40 също се покачват с сред 0,8% и 0,9%, а италианският показател MIB - с 1,59%, откакто те завършиха търговията в четвъртък с огромни загуби сред 1,8% и 2,1%.

Британският показател FTSE100 нараства с 0,9%, откакто Тереза Мей разгласи, че на 7 юни ще подаде оставка като министър председател и водач на ръководещата консервативна партия, което ще постави завършек на нейните тригодишни безплодни опити за отделянето на Англия от Европейския съюз. На този стадий вложителите на борсата в Лондон като че ли пренебрегват действителния риск, че нейният правоприемник може да бъде евроскептик (Борис Джонсън?), което ще усили заплахата от Брекзит без договорка.

Фючърсите на главните американски фондови показатели също записват релативно положителни покачвания преди старта на търговията на Уолстрийт вследствие на снощното изявление на Доналд Тръмп. Фючърсите на DJIA се покачват с близо 150 пункта (с 0,57%), на S&P500 - с 0,6% и на Nasdaq100 - с 0,55%, откакто през вчерашния ден и трите показателя изгубиха над 1%. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР