В петък депутатите направиха своеобразен бойкот в опитите за ефективни

...
В петък депутатите направиха своеобразен бойкот в опитите за ефективни
Коментари Харесай

Парламентът бламира борбата с корупцията - дава бонуси на магистрати, които ще съдят министри

В петък депутатите направиха самобитен протест в опитите за ефикасни ограничения против битката с корупцията. На първо четене със 110 гласа " за " Народното събрание одобри противоречивите промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които се вкарват " бонуси " от по шест заплати за съдиите и прокурорите в профилираните съд и прокуратура, където ще се гледат делата за корупция по високите етажи на властта. 

В същото време, по предложение на шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, парламентът реши да има изключително съвещание в деня, в който президентът насрочи нова дата за провеждането на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), откакто отсъствието на част от членовете му го провали. На него бяха показани данни за напредъка в битката с корупцията, а от доклада на правосъдния министър Цецка Цачева излиза наяве, че главен генератор на корупция е изпълнителната власт. 

Заседанието на Народното събрание е планувано за 14.00 часа, а КСНС ще се организира от 13.00 ч. На него би трябвало да участва по един представител от парламентарна група.

Със 110 „ за “ и 37 „ въздържали се “ депутатите одобриха поправките в Закон за съдебната власт, които бяха импортирани от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Обединени патриоти, „ Воля “. Под измененията подписите си отхвърлиха да сложат Българска социалистическа партия. 

Според измененията съдиите, прокурорите и чиновниците в спецправосъдието ще получават годишни
бонуси от 6 заплати, за „ стимулиране за резултати “.

От Съюза на съдиите се оповестиха против връщането на кариерното израстване без конкурс и против „
бонусите “, които трансформират спецправосъдието в изключително, което Конституцията не разрешава. 

Според Данаил Кирилов измененията целят да обезпечат „ щатно окомплектоване “ на спецсъдилищата и прокуратури, откакто с измененията в Наказателно-процесуален кодекс им бяха трансферирани делата за „ висока корупция “ против министри, депутати, магистрати, оповестява defacto.bg. Контрааргументите против тласъците са свързани с това, че и сега законът дава опция на Висш съдебен съвет да дефинира спомагателни хонорари на най-натоварените магистрати. 

В момента спецмагистратите на апелативно равнище са със заплата 3084 лв., а на окръжно - с 2533 лв..

Проектът ще се движи в „ незабавен порядък “, със съкратени периоди за оферти сред първо и второ четене. Целта е да бъде дефинитивно признат до края на октомври, тъй като от 5 ноември влизат в действие измененията в Наказателно-процесуален кодекс с новата „ подсъдност “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР