В периода 17 – 19 юни в София ще се

...
В периода 17 – 19 юни в София ще се
Коментари Харесай

Болница Надежда с участие в иновативен форум по онкологични въпроси в България


В интервала 17 – 19 юни в София ще се организира деветото издание на годишната научна конференция на Българската асоциация по здравна онкология (БАМО). В нея присъединяване ще вземат 33 водещи експерти от 11 лечебни заведения и 3 висши образователни заведения.

Болница „ Надежда “ ще взе участие в влиятелното събитие с 15 от своите одобрени лекари – медицински онколози, експерти по репродуктивна медицина, акушер – гинеколози, фармацевти, патолози, физиотерапевти, клинични психолози.

Научната конференция на БАМО е предстоящо събитие от здравната общественост в България, като тази година за първи път ще се подчертава на три съществени тематики върху качественото лекуване и цялостното следене на пациентите с онкологични болести, а точно:
запазването на фертилитета при дами, мъже и деца с онкологично заболяване преди пускане на противотуморно лекарствено лечение; противотуморно лекарствено лекуване по време на бременност; възстановяване качеството на живот по време на адювантно лекуване и след него.
Болница „ Надежда “ от години работи извънредно интензивно в тези сфери, предоставяйки опция на дами и мъже в репродуктивна възраст с онкологично заболяване да запазят репродуктивни кафези преди лекуването.

Специалистите от клиниката по Медицинска онкология ползват и персонализирани лечения за лекуване на дами, при които онкологичното заболяване е намерено по време на бременност, според одобрените международни практики в това направление, като задачата е опазване на бременността без да бъде поставян под риск живота на майката и плода.

Първа огромна стъпка беше направена през 2017 година с организирането на кръгла маса за разискване на консенсус за опазване на фертилитета, бременност и гонадотоксична терапия при пациенти с онкологични болести. В рамките на самодейността тогава, водещи онколози, акушер-гинеколози и представители на разнообразни държавни институции формулираха и одобриха рекомендации за държание в такива случаи.

В идващите години болница „ Надежда “ влага в провеждането на редица огромни осведомителни акции под наслов „ Запази вяра “ за повишение на публичната осведоменост и ангажираността на медицинските експерти по проблемите на онкофертилитета.

Предстои до месец болничното заведение да показа следващия собствен огромен план в тези направления - нов уеб страница zapazi.me – освежен и доста обогатен (в момента е разполагаем стария), основан особено за пациенти, сблъскващи се с онкологична диагноза. Там те ще могат да намерят информация във връзка с рисковете, свързани с тяхното заболяване и лекуването му, опциите за запазване на фертилитета преди лекуване и реализирането на бременност и раждане след привършване на терапиите. Сайтът ще предлага потребно наличие и по повод на  повишение качеството на живот на пациентите през всички стадии на лекуването, в интервала на възобновяване и след  края на лекуването.

Освен онкологични болести, информацията в новия уебсайт ще се уголемява и актуализира по повод и на други болести, застрашаващи фертилитета на пациентите - ендометриоза, автоимунни и ревматоидни болести и други

През есента болница „ Надежда “ ще започва и още един огромен план и съпътстваща осведомителна акция - за възстановяване качеството на живот на онко пациентите - по време на адювантното лекуване и след него. Той ще включва препоръки и дейна работа с тях в разнообразни посоки: хранене, двигателна интензивност, интимно здраве, психологично здраве, като за задачата в лечебното заведение ще съветват съответните експерти.

Всичко това ще бъде в интерес на пациента по пътя към успеха на рака.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР