В период и епоха сме, в която без мисленето за

...
В период и епоха сме, в която без мисленето за
Коментари Харесай

Министър Милена Стойчева пред Дарик: Без сътрудничество не можем да продължим напред

" В интервал и ера сме, в която без мисленето за съдействие и партньорство не можем да продължим напред, това става все по-определящо. Трябва да заявим себе си като страна, стопанска система и дестинация ". Това сподели в предаването „ Стълбището ” на Дарик радио министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева.

„ Логично е хората да свързват ИТ бранша с нововъведенията и развиването, тъй като той беше в основата на развиването на новите решения с навлизането на интернет. ИТ секторът у нас се развива извънредно сполучливо, само че е минал на различен стадий от развиване, направил е скок. В момента той е в основата на нововъведенията във всички останали браншове. Той се е трансформирал в тази хоризонтална технология, която дава основата за развиване на стопанската система във всички останали браншове. От една страна е водещ, само че от друга е главният механизъм, посредством който промишлеността в България се развива. Забелязваме и развиване на обществото от гледа точка на потенциал и благоприятни условия за основаването на решения, които имат отношение за всекидневието на всеки един от нас ”, акцентира Стойчева.

Тя уточни, че е била на посещаване в Meta:„ Това, което те споделиха е, че за тях България е извънредно значимо място за бъдещо развиване на избрани технологии, измежду които е виртуалната действителност. Те считат, че България има най-големият потенциал и конкурентно преимущество да развива бъдещето на тези технологии, тъй като тъкмо ИТ промишлеността е добре развита. Талантите са тъкмо тези, които основават добавената стойност на този бранш ”, увери министърът.

„ Всички са привлечени от България, тъй като ние имаме комбиниране сред иновационни политики и дейности. За тях България е привлекателна тъкмо, тъй като е място, в което към този момент се насърчат нововъведенията и страната ни се показва като такава. Миналата година имаме рекорден брой вложения – седем милиарда, само че имаме и растеж с 50% на директните задгранични вложения “, изясни тя.

„ За да може да бъдем привлекателни би трябвало да имаме от една страна резистентност и предвидимост, само че от друга би трябвало да бъдем доста гъвкави в преориентирането си в предлагането на решения като нови браншове. Иновациите не са единствено в новите технологии. В момента ние им дадохме някаква по-голяма видимост, тъй като те са в едни от основните браншове на развиване на Европа. Но България може да си направи това нишово конкурентно преимущество, което е в по обичайни сфери като земеделие и опазване на здравето “, уточни министър Стойчева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР