На 2 май православната църква почита паметта на Свети цар

...
На 2 май православната църква почита паметта на Свети цар
Коментари Харесай

Празник на Свети Цар Борис-Михаил Покръстител - Борисовден

На 2 май православната черква уважава паметта на Свети цар Борис - Михаил Покръстител – Борисовден.
Борис I Михаил(IX век - 2 май 907) е български държател, който постанова християнството и вкарва славянската книжовност в България. Той ръководи от 852 до 889 година и за малко през 893 година, когато детронира първородния си наследник Владимир Расате и възкачва на престола другия си наследник Симеон.
От историята е известно, чеБорис се покръства дружно с цялото си семействои при кръщението приема името на византийския император – Михаил.

През865 годинав Христовата религия били покръстени и всички българи.

Цар Борис приел учението на Исус с цялото си сърце и ревниво го следвал в персоналния си живот. Той напълно се отдал на проповядването на Христовата религия, като за тази цел даже се отдръпнал от престола и станал духовник, като оставил скиптъра на властта в ръцете на своя наследник Владимир. Недоволните боляри обаче подтикнали Владимир да върне още веднъж езическата вяра, само че цар Борис бил подготвен на всичко, с цел да пази християнството и потушил метежа. На престола този път сложил другия си наследник Симеон, който се оказал ревнив почитател на Христос. Именно по това време учениците на св. Кирил и св. Методий намират дружелюбен банкет у нас и България стартира да се построява като религиозно-просветен център на Балканите и надлежно се приготвя да преживее своя Златен век.
Цар Борис дефинитивно се връща в манастира и се отдава на пост, молитва и книжовна активност и умира на 2-ри май през 906 година Той е нареченравноапостолен светец, тъй като неговото дело в България и на Балканите може да се равнява на делото на първите апостоли.
Днес честват всички с имената Борис, Борил, Бориса, Борислав, Борислава,Боряна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР