В първия ден от своето работно посещение в САЩ заместник-министърът

...
В първия ден от своето работно посещение в САЩ заместник-министърът
Коментари Харесай

Георг Георгиев и заместник-кметът на Чикаго обсъдиха възможностите за откриване на директна въздушна линия София-Чикаго

В първия ден от своето работно посещаване в Съединени американски щати заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев организира среща и със заместник-кмета на град Чикаго. Той бе признат и от заместник-губернатора на щата Илинойс, заяви дирекция "Пресцентър " в Министерство на външните работи.

На срещата си със заместник-кмета на Чикаго Робърт Ривкин, българският заместник-външен министър разиска въпроса за откриването на директна въздушна линия Чикаго-София като опция за улеснение на бизнеса и капиталовите ползи от една страна и от друга - за поощряване на редица стратегии и начинания. "Нашата страна също има интерес от такава въздушна линия, тъй като в Чикаго се намира най-голямата българска общественост в страната ", напомни Георгиев. Той акцентира още, че България отдава огромно значение на директните контакти сред двата народа посредством поощряване на начинания, ориентирани към обмена на студенти, учени и предприемачи.
В диалога се зароди и концепцията Чикаго да се побратими с български град, с който да задълбочат съдействието си във всички сфери от съвместен интерес.

Георг Георгиев насочи покана към заместник-кмета на Чикаго да посети България през 2018 година



По-късно заместник-министър Георгиев бе признат и от заместник-губернатора на щата Илинойс. В диалога си с него Георгиев посочи, че в изискванията на променената геополитическа конюнктура нашите две страни работят за задълбочаване на съдействието както в двустранен проект, по този начин и в границите на НАТО, за противопоставяне на новите опасности и провокации пред сигурността. "Сътрудничеството по въпросите на защитата и сигурността е един от фундаментите на партньорството ни със Съединени американски щати и бележи ясно възходящо развиване ", акцентира още той.

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз бе другата тематика, която двамата разискаха. Българският заместник-министър срещна своя хазаин с един от водещите цели на Председателството - европейската вероятност на Западните Балкани. "Инвестицията в стабилността и сигурността на района е инвестиция за просперитета на целия Съюз. Радвам се, че нашите цели станаха общоевропейски ", посочи той.

Очаква се по-късно през днешния ден заместник-министър Георгиев да участва на церемонията по тържественото издигане на българското знаме на площад "Дейли " в Чикаго по случай Националния празник на Република България.

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев стартира през вчерашния ден своето работно посещаване в Съединени американски щати със срещи в Чикагския съвет по световни въпроси (CCGA) и с районното управление на Американския еврейски комитет.



При срещата му с президента на Чикагския съвет по световни въпроси Иво Даалдер, заместник-министър Георгиев изиска неговото подпомагане за по-бързото присъединение на България към програмата за освобождение от визи Visa Waiver Program (VWP), която остава приоритет в двустранните връзки сред България и Съединени американски щати.

Георг Георгиев срещна своя хазаин и с основните цели от програмата на Българското Председателство на Съвета на Европейски Съюз. "Нашето председателство насочва явен сигнал към нашите сътрудници, че страната ни може да извършва отговорно уговорките, които поема ", акцентира той.



По-късно денем българският заместник-външен министър организира среща и с районното управление на Американския еврейски комитет (AJC). Пред AJC Георгиев акцентира, че страната ни е признателна на еврейската общественост, която е дала своя принос и е оказала поддръжка на България в годините на прехода към народна власт, присъединение към НАТО и Европейски Съюз, както и за задълбочаване на двустранния разговор със Съединени американски щати.

"Активното съдействие на България с американската еврейска общественост има значима роля за развиването на двустранните българо-американски връзки и за насърчаването на практическото съдействие сред България и Израел ", уточни още той.

Георг Георгиев е на работно посещаване в Съединени американски щати до седми март. В рамките на визитата си той ще организира срещи и с представители на локалната власт и на българските общности в Чикаго и Синсинати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР