В първите дни на октомври цената на слънчогледа тръгна рязко

...
В първите дни на октомври цената на слънчогледа тръгна рязко
Коментари Харесай

Олиото поскъпна. Има ли спекулации с реколтата?

В първите дни на октомври цената на слънчогледа потегли внезапно нагоре, а това стартира да покачва и цената на олиото в магазините. Възможно ли е бутилка олио да доближи 4 лв. за литър? За 2,39лв. Мара си купила бутилка олио от магазин в Монтана. Забелязала обаче повишаване от преди 10 дни. Разказва, че последния път и коствало към 2 лв., заяви Нова тв. Според нея сушата през лятото в някои региони на България се отразява в този момент и на цената на олиото.

„ Тук при нас в Северозапада валя по-чесно, само че на изток беше по-сухо, а там са производителите и допускам, че на това се дължи ”, споделя Мара Бонова. Тази година земеделците в района се радват на доста добър зърнен рандеман. Сега наблюдават единствено цената, изключително тази на слънчогледа.

„ Ние продадохме една част от него и ще продаваме отново, тъй като би трябвало да освободим място за царевица, която не сме почнали да прибираме, с цел да може да приключим годината ”, изяснява земеделецът Рангел Димитров.

От стоковите тържища регистрират фрапантно повишаване на цената на семето, която доближи до 860 лв. за звук.

 „ Нямало е други интервали, в които цените да се качват толкоз бързо. Цената при слънчогледа се качи с 250-300лв. единствено за две седмици. Това няма по какъв начин да не се отрази на пазара. Цената на олиото към този момент се вижда, че е нагоре с към лев, а някъде и повече ”, споделя шефът на Стокова борса Монтана – Борис Ангелов.

 

Прогнозите към този момент са, че цената на слънчогледа няма да върви още нагоре. Но домакините като Мара към този момент имат втори проект. Тя споделя, че най-вероятно ще понижи потреблението на олио и ще се опита да готви по-икономично.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР