В първите 7 дни (12-18 май) след свързването ни с

...
В първите 7 дни (12-18 май) след свързването ни с
Коментари Харесай

Токът за бизнеса литна само за седмица

В първите 7 дни (12-18 май) след свързването ни с гръцката борса, а оттова и с други страни от Европейски Съюз, цените на електрическата енергия за бизнеса у нас в сегмента „ Ден напред “ скочиха по отношение на миналата седмица с 16,5 на 100. Това сочи информация в уеб страницата на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ).

Вчера борсата затвори на равнище от 131,27 лева за днешните доставки. Интересното е обаче, че изтъргуваните количества в сегмента са 56 279,3 мегаватчаса, което е по-малко, в сравнение с поръчаните 60 734,10 мвтч в неделя за понеделник.

През предходната година токът на нашата борса е бил по-скъп от междинното за Европа с близо 7%. Цената е била сходна с румънската, по-висока от тази на италианския ток и по-ниска от гръцката, написа Монитор.

 Дни преди реализацията на пазарното обединяване на българската и гръцката енергийна борса в сегмента „ Ден напред “ токът в Италия е приблизително с 16 на 100 по-скъп от този на БНЕБ.

Токът у нас е по-евтин от този в Румъния и в Гърция.

Обаче,  планираното обединяване неизбежно ще се стигне до изравняването на ценовите равнища в посока повишаване на електрическата енергия на свободен пазар в България макар частичното повишение на конкуренцията в търсенето и предлагането “, предизвестиха тогава работодателите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР