В отговор на твърденията, посочени в интервю на народния представител

...
В отговор на твърденията, посочени в интервю на народния представител
Коментари Харесай

Привеждаме вътрешните ни нормативи в унисон със законите

В отговор на изказванията, посочени в изявление на народния представител от " Българска социалистическа партия за България " в 44-то Народно заседание Николай Цонков, оповестено в " Дума " на 16.04.2019 година със заглавие " Властта унищожава ветеринарно-санитарния надзор в армията ", потърсихме представители на виновните институции в съответната област. По тематиката разговаряхме с шефа на дирекция " Логистика " в Щаба на защитата, както и с началника на Научно приложния център по военна епидемиология и хигиена във Военномедицинска академия полковник доцент д.м. Андрей Галев.

Бригаден военачалник Митко Григоров:

Бригаден военачалник Митко Григоров е шеф на дирекция " Логистика " в Щаба на защитата в интегрираното от 2016 година Министерство на защитата. Преди това е работил в дирекцията като специалист, а по-късно и като неин зам.-директор. Има дълготраен опит в логистичните структури на българската войска. Завършил е ВВОУ във Велико Търново с тилов профил и Военната академия " Г. С. Раковски " със компетентност Тилово обезпечаване на оперативно-тактическите формирования. Бил е слушател във Факултета за национална сигурност и защита с генерал-щабен курс по стратегическо управление на защитата и Въоръжените сили.

- Г-н военачалник, бихте ли прецизирали стартирана ли е процедура по закриването на военната ветеринарна работа в МО?

- Процедура за закриване на военната ветеринарна работа не е стартирана. Коректно е да поясня, че в МО съществува ветеринарно-медицинско звено. С акт на министъра на защитата е образувана взаимна работна група за осъществяване на обзор и при нужда смяна или анулация на вътрешнонормативни документи, регламентиращи ветеринарномедицинската активност и ветеринарносанитарния надзор на питателните артикули и хигиената в обектите за хранене в МО, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска. Основната задача на работната група е привеждане на вътрешно нормативните документи за ветеринарномедицинска активност според законодателството на България.

През годините ветеринарномедицинската активност в МО, СППМО и БА е функционирала на основа на съблюдаване на законовата уредба, като за това са били изграждани и съответните структури. С отпадане потребността от битие на военните индустриални комплекси с цялостен цикъл, помощните и спомагателни животновъдни стопанства, разкрити към военните поделения, числящите се в близкото минало щатни животни - служебни кучета, коне и други, надлежно отпада и нуждата от осъществяване на първичните проучвания на храните от скотски генезис и ветеринарен надзор.

- Да разбираме, че българската войска не разполага с щатни животни, включително и със служебни кучета?

- Да, в МО структурите на директно послушание на министъра на защитата и българската войска няма служебни кучета и други животни. Също по този начин не се правят ветеринарномедицински действия, които да изискват реализиране на съответния вътрешноведомствен надзор.

- Как се реализира ветеринарносанитарният надзор в обектите за хранене в българската войска?

- Важно е да отбележа позволена в цитираното изявление сериозна неправилност - дали от неведение по тематиката, немарливост или персонална заинтригуваност, не бих желал да допускам. Към сегашния миг контролът по сигурност на храните в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и българската войска, се реализира според Закона за храните. В член 28 от него се показва, че само Българската организация по сигурност на храните прави формален надзор върху всички храни като се изключи бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води. В член 32а, алинея 1 от същия закон е указано, че БАБХ може да делегира осъществяването на характерни действия, свързани с формалния надзор. На това съображение БАБХ е оторизирала Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена във Военномедицинската академия да записва и управлява ведомствените обекти за търговия на дребно и публично хранене на прехрана от МО.

Всички постъпващи хранителни артикули, в това число и от скотски генезис, доставяни в питателните обекти на МО, СППМО и БА, са съпроводени със документ за сигурност и период на валидност - търговски документ или стокова квитанция. Така доставчикът или производителят подсигурява, че същите са създадени в предприятия, отговарящи на европейското и националното законодателство и имат създадени и внедрени: Система за самоконтрол (НАССР), Програми за положителни индустриални, търговски и хигиенични практики, Система за ръководство на качеството (ISO) и други

Полк., доцент, д.м. Андрей Галев:

Андрей Галев е шеф на Научно- приложния център по военна епидемиология и хигиена във Военномедицинската академия. Той е експерт по дерматология и венерология, инфекциозни заболявания, тропическа медицина от Франция и превантивна военна медицина. Национален съветник по епидемиология на инфекциозните заболявания. Експерт на България в Организация на обединените нации по въпросите на биологично оръжие.

- Как оценявате изказванията за стартирането на процедура по закриване на военната ветеринарна работа в МО?

- В упоменатото изявление се вършат мнения, насочат се обвинявания и рецензии към управлението на МО и се изнасят погрешни данни, свързани с активността на Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена във Военномедицинската академия. Като негов началник, следва да направя някои значими разяснения.

Твърденията по отношение на започване на процедура по закриване на военната ветеринарна работа са погрешни. Налице са единствено оферти за съставяне на работна група за обзор и смяна или анулация на вътрешно нормативни документи, касаещи ветеринарно-санитарния надзор на хранителни артикули и хигиената в обектите за хранене в Министерството на защитата и Българската войска. Във военното ни ведомство не съществува сходна конструкция " ветеринарна работа ", а ветеринарно-медицинско звено в състава на бригада " Логистика ".

Невярно също е изказванието, че лабораториите за ветеринарно-санитарен надзор са главното първосигнално звено в Българската войска, което подсигурява доставката и приемането на качествени и безвредни храни, което води до недопускане на хранителни отравяния и положително здравословно положение на персоналния състав. За читателите ще поясня, че на съображение чл.14, алинея 1 от Наредба щ22 от 13.10.2003 година за изискванията и реда за взимане на проби от храни, те следва да се вземат от държавните инспектори и да се изследват в упълномощени лаборатории на съответния орган на държавен надзор. Цитираните ветеринарни лаборатории не са упълномощени по БДС EN45004 за осъществяване на лабораторни разбори за храни. Ето за какво е непозволено правенето на протоколи за лабораторен разбор (изпитване) на храни и позоваването на тяхно съображение от органите на ветеринарно-санитарен надзор за недопускане на хранителни отравяния или за заличаване на храни.

- Колко инспекции е направил НПЦВЕХ-ВМА? Разполага ли центърът с задоволителен потенциал като персонален състав?

- Центърът разполага с лаборатория за проучване на храни от скотски и неживотински генезис, с опция за проучване по химични, физико-химични и микробиологични индикатори. Това е причина за предоставяне на умозаключение за валидност на храни и гаранция за недопускане на хранителни натравяния. Структурата разполага и с нужните експерти за реализиране на активността си.

Проверките на хранителни обекти се разделят на високо, приблизително и ниско-рискови, за които е регламентирано осъществяването на избран брой инспекции. За интервала 2017-2018 година НПЦВЕХ-ВМА е упражнил ведомствен здравен надзор в хранителни обекти на територията на 193 военни формирования и структури за 2017 година, а през 2018 година - те са 231. Тези инспекции са изцяло задоволителни, с цел да се покрият условията за надзор на хранителни обекти.

Но тук би трябвало да се уточни още един важен факт - според Регламент (ЕО) щ852/2004, националният оторизиран орган може да делегира характерни действия на други структури. На това съображение Българската организация по сигурност на храните е управомощила точно НПЦВЕХ-ВМА да реализира управлението на вътрешноведомствения надзор на храните и храненето в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска. Регистрацията се отнася до обектите, употребени напълно от персонален състав, служител или работещ в МО, СППМО и БА.

- Има ли служебни кучета в структури на военното ведомство и българската войска, за които се изисква надлежно лекуване и профилактика?

- Доколкото ми е известно, в упоменатите като образец Служба " Военна полиция " и в Силите за специфични интервенции до сегашния миг няма зачислени кучета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР