В отговор на политиката на ЕС да превърне Европа във

...
В отговор на политиката на ЕС да превърне Европа във
Коментари Харесай

Инж. Михайлов, ТЕЦ Враца:Дружествата трябва да бъдат модернизирани

" В отговор на политиката на Европейски Съюз да трансформира Европа във въглеродно безпристрастен континент до 2050 година, България си е сложили цел да усили производството на сила от възобновими енергийни източници и природен газ. С оглед по-строгите ограничения за запазване на околната среда и понижаване на въглеродните излъчвания, като отговорно дружество от няколко години влагаме точно в прибавяне на биогорива за производството на сила. ". Това сподели инж. Радослав Михайлов, шеф на " Топлофикация Враца " по отношение на сполучливо осъществени планове в предприятието в региона на опазването на околната среда. По думите му биомасата се преглежда като един от най-значимите възобновими източници за произвеждане на електро и топлоенергия за централно отопление. " Като сурогат на твърдите изкопаеми горива, в последните години следим растеж при потреблението й. Биомасата се трансформира във все по-важна част от енергийния микс на редица европейски страни. ", добави инж. Михайлов.

Директорът на " Топлофикация Враца " изясни в резюме, че биомасата е екологично гориво и се получава от останки от растителни култури. " Оползотворяването на биомаса е наложена процедура в Европа, тъй като не замърсява околната среда и се смята за източник на зелена сила. Тя към този момент е залегнала като част от горивния микс за централно отопление в огромните градове. Наред с екологичните изгоди, с прибавянето на биомаса съумяваме да задържим, доколкото е допустимо, цената на топлоенергията във Враца, на фона на фрапантното покачване на природения газ през последните месеци. Опитът демонстрира, че 2.5 тона плява заместват 1000 естествени куб. метра природен газ и по този начин биомасата излиза два пъти по-евтина. ", уточни инж. Михайлов.

Според инж. Михайлов, в случай че желаеме да запазим работещи сдруженията, е належащо те да бъдат осъвременени и да дават отговор на високите европейски стандарти за произвеждане на чиста сила. Въпросът е да се влага в диверсифицирането на горивата и закупуване на нови уреди. Само по този начин  ще се трансфорат в индустриални центрове за развиване на нов вид стопанска система. „ Необходимо е да се влагат средства в самата инфраструктура за газ, тъй като тя може да бъде употребена в бъдеще и за водорода, който се смята за един от главните енергийни носители в Европа отсега нататък. “, добави инж. Михайлов.

Относно ремонтната стратегия на " Топлофикация Враца " за обезпечаване на надеждно топлоподаване през зимата, инж. Радослав Михайлов описа, че са направили редица усъвършенствания и замяна на амортизирани детайли в инсталациите за високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила, както и в главните уреди в двете централи. По график отремонтирали сектори от топлопреносната мрежа на предприятието. Той добави, че възнамеряват да насочат напъните си към уголемение на съществуващата апаратура за комбинирано произвеждане.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР