В отговор на поетия ангажимент за съдебна реформа депутатите от

...
В отговор на поетия ангажимент за съдебна реформа депутатите от
Коментари Харесай

„Демократична България” подгони Гешев и ВСС

В отговор на поетия ангажимент за правосъдна промяна депутатите от „ Демократична България ” внесоха още в първия работен ден на Народното събрание в конституцията, засягащи главно организацията и активността на правосъдната власт. В него се планува да бъдат сменени членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) и основният прокурор Иван Гешев в период от 6 месеца от приемането му.

В плана има и други забавни хрумвания, които обаче могат да пропаднат, в случай че не събере задоволително парламентарна поддръжка. Десните броят едвам 27 души, а единствено с цел да бъдат внесени концепциите им за разглеждане са нужни 60 депутатски подписа. По време на митингите и други обединения заявиха намерения за правосъдна промяна, само че посоката им не съответствува напълно с тези на десницата.

Съдиите и основният прокурор

ВСС остава кадрови орган единствено за съдиите, оферират от „ Демократична България ”. Съставът му се редуцира от 25 на 15 члена, от които единствено една трета ще се избират от Народното събрание. Председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд да се оферират от общите събрания на съдиите на съдилищата, а окончателното решение за освобождението им да се взима от Конституционния съд и да бъде подкрепено от две трети от членовете на Висш съдебен съвет, написа още в плана.

Главният прокурор в този момент се назначава и освобождава от президента по предложение на Висш съдебен съвет. Десните обаче оферират номинацията да идва от Народното събрание с поддръжката на три пети (144) от депутатите. Мандатът му се редуцира от 7 на 5 години, а процедурата по насилственото му освобождаване (т.нар. импийчмънт) започва по самодейност на правосъдния министър или на една пета от депутатите. За да бъде приключена обаче процедурата, би трябвало да бъде подкрепена от 140 народни представители и от Конституционния съд.

Най-близо до „ Демократична България ” стоят депутатите на „ ИТН ”, които също оферират промяна на Висш съдебен съвет в. Тяхното предпочитание е да бъде отстранена изцяло парламентарната квота. Вероятно тук двете обединения биха могли да намерят пресечна точка. По отношение на основния прокурор обаче хората на Слави Трифонов упорстват той да бъде избиран директно от жителите.

Лустрация на някогашните комунисти

Предлага се още в конституцията да се запише, че със закон може да се забрани висши обществени длъжности да бъдат заемани от хора, които са служили на някогашната Държавна сигурност или са влизали в управителните органи на Българска комунистическа партия. Лустрацията е отколешно заричане на обичайна десница към нейните гласоподаватели. Предложението може да получи поддръжка в Народното събрание – ГЕРБ да вземем за пример в предишното са правили оферти за лустрация в дипломатическата работа. За да се случи обаче, би трябвало целият парламентарен законопроект да мине на първо четене, а е прекомерно евентуално още в тази начална фаза да бъде спрян.

Граждани оферират закони

Най-интригуващото предложение на " Демократична България " е въвеждането на гражданската законодателна самодейност. В плана е записано, че 10 000 жители с изборни права ще могат за вършат законодателни оферти. Редът, по който съответно ще се реализира такава самодейност, ще се дефинира със закон. Това е напълно нова концепция, която занапред ще събира отзиви и позиции.

Индивидуална конституцинна тъжба

Всеки жител да може да сезира Конституционния съд, оферират десните. Това е остаряла концепция, която се разисква извънредно постоянно от политици и цивилен деятели, само че по този начин и остана единствено на хартия. Сега участва в стратегиите и на другите нови партии – „ ИТН ” и „ Изправи се! Мутри вън! ” Такова предложение направи и ГЕРБ в своя план на конституция през 2020 година Тук не би било мъчно да се реализира компромис.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР