В отговор на изразено в медиите твърдение за нуждата от

...
В отговор на изразено в медиите твърдение за нуждата от
Коментари Харесай

КЗК за цените на горивата: Нямаме право да обявяваме „справедливи цени“

В отговор на изразено в медиите изказване за потребността от интервенция на Комисията за защита на конкуренцията с оглед коригирането на цената на горивата с съответна стойност, Комисия за защита на конкуренцията декларира следното:

Правомощията, с които Комисията разполага при осъществяването на своите функционалности, са изчерпателно планувани в Закона за защита на конкуренцията. Комисията за защита на конкуренцията няма пълномощия за ценово контролиране, нито за оповестяване на „ обективни цени “. Както е съобщавала и преди, Комисията не разполага с пълномощие да дава мнение за цените на предлагани артикули или услуги. Регулирането на цени може да попадне в пълномощията само на секторните регулатори, само че е несъвместимо с обезпечаването на защита на конкуренцията.

Във връзка с всички изявления в медиите следва да се означи също, че поради значимото му публично значение, секторът на горивата е непрекъснато следен от Комисия за защита на конкуренцията, за което свидетелстват множеството решения на Комисията, както и настоящите производства. Комисия за защита на конкуренцията нееднократно е установявала бариери пред свободната конкуренция и е отправяла рекомендации към способените органи за предприемане на ограничения за възстановяване на конкурентната среда.

Следва да се уточни, че мащабът и стандартите на доказване на антитръстови нарушавания както по член 15 и 21 от Закон за защита на конкуренцията, по този начин и по чл.101 и 102 от Договор за функционирането на Европейския съюз, изискват Комисията да откри огромно количество данни и информация, въз основата на които да се извърши стопански и юридически разбор на обсъжданото държание, с цел да се доближи до извода дали е осъществено нарушаване на Закона за защита на конкуренцията и на Договора за действие на Европейски Съюз. Поради това разглеждането на антитръстови проблеми обективно не може да бъде осъществявано в незабавен порядък - за няколко дни или седмици. За съпоставяне антитръстовите производства в други страни членки на Европейски Съюз са със междинна дълготрайност от към няколко години според от фактическата и правна трудност на проблема.

В практиката си през годините, както и в хода на актуалните производства, Комисията е открила, че цените на дребно на всеобщите горива – бензин и дизел са в директна взаимозависимост от цените на едро, на които продават търговците на едро, а не се въздействат само от цената на суровината. При установяване на цените на едро, наред с цената на суровината, от значително значение са и редица други фактори, които също следва да са обект на изследване. Такива могат да бъдат интернационалните котировки, валутните курсове, транспортни разноски, застраховки, динамично изменящата се интернационална конюнктура и други.

Също по този начин е значимо да се посочи, че във връзка с производството на всеобщи горива в страната, видно от ГФО на „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД за 2021 г.[1], с решение на Групата ЛУКОЙЛ на 29 декември 2020 година е подписан контракт за оказване на сложна услуга (Operational and processing ageement) с сдружението „ ЛУКОЙЛ Бенелукс” Б.В. (Нидерландия), част от Групата „ ЛУКОЙЛ”. На база на подписания контракт, считано от 1 януари 2021 година сдружението е минало към бизнес-схема „ процесинг” (ишлеме).

Съгласно признатото решение за смяна на бизнес-схемата и подписания контракт за оказване на сложна услуга, „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД ще оказва услуги по приемане и преправка на суровина — благосъстоятелност на процесингодателя и експедиция на създадената от тази суровина подготвена продукция. Заплащането на процесинговата услуга ще се реализира по цена, избрана на база метода себестойност плюс надбавка. При процесинга, собствеността на суровината (суров петрол и др.), полуфабрикатите и крайните артикули (като горива и др.), от самото начало остава в баланс на процесора - „ ЛУКОЙЛ Бенелукс” Б.В.

Всички разноски за активността на „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас “ АД изцяло се покриват от процесора, посредством заплащането на процесингова такса. При тази бизнес-схема сдружението не реализира независимо покупко-продажби по закупуване на суровина и директни продажби на готовата продукция, както в България, по този начин и отвън страната. Влиянието на ценовия риск от изменението на котировките на интернационалните пазари за търговия на петрол и нефтопродукти визира единствено процесора, точно „ ЛУКОЙЛ Бенелукс” Б.В.

Важно е да се подчертае, че завишаване при цените на горивата се следи и в останалите страни от Европейския съюз. В някои от тях са въведени краткотрайни ограничения за превъзмогване на този проблем, само че те имат временен темперамент и са подхванати на държавно равнище, а не от органите по конкуренция. Подобен образец са редица европейски страни, в които е въведен за период от няколко месеца по-нисък налог или данък върху горивата. В тази връзка Комисия за защита на конкуренцията приветства разискването на сходни ограничения с нея на експертно равнище.

В умозаключение, Комисията продължава да бъде интензивно ангажирана със положението на конкурентната среда в бранша на автомобилните горива и поставя всички нужни старания, с цел да обезпечи отбрана и условия за разширение на конкуренцията и на свободната самодейност в стопанската активност.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР