В отговор на изпратени въпроси за приетата от президентите на

...
В отговор на изпратени въпроси за приетата от президентите на
Коментари Харесай

Президентът Радев изненада с позиция за Украйна

В отговор на изпратени въпроси за признатата от президентите на някои страни от Централна и Източна Европа декларация във връзка с Украйна и нейното участие в НАТО, към която не се причислиха България и други страни от района, от Президентството разпространиха следната позиция: 

" Държавният глава Румен Радев не се причислява към цялостния текст на декларацията, призната от някои страни в Източна Европа, във връзка с участието на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев поддържа останалите позиции, съдържащи се в документа. България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на присъединение на Украйна в бъдеще, само че тази декларация е призната в напълно друга среда на сигурност. Военните дейности на територията на Украйна през днешния ден изискват нейното участие в Алианса да бъде разисквано в границите на цялостния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от директното замесване на страните от НАТО във войната. 
-->
Решение за присъединение на Украйна към НАТО би трябвало да бъде взето едвам след изработването на ясни параметри за мирното споразумяване на конфликта сред Русия и Украйна, които да бъдат признати и приложени и от двете воюващи страни ".

Президентите на 9 страни от Централна и Източна Европа оповестиха със взаимно изказване на 2 октомври, че поддържат участието на Украйна в НАТО.

Държавните глави на Чехия, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония, Полша, Румъния, Черна гора и Словакия излязоха обща позиция, която гласи:

" Ние заявяваме поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Ние не признаваме и няма да признаем опитите на Русия да анексира украинска територия. Ние твърдо поддържаме решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ от 2008 година по отношение на бъдещото участие на Украйна.

Ние поддържаме Украйна в нейната отбрана против съветската инвазия, пожелаваме Русия неотложно да се отдръпна от всички окупирани територии и призоваваме съдружниците доста да усилят военната си поддръжка за Украйна “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР