В оптимистичната си реч За Състоянието на съюза президентът Джо

...
В оптимистичната си реч За Състоянието на съюза президентът Джо
Коментари Харесай

В речта си „За състоянието на съюза” Байдън призова към обединение

В оптимистичната си тирада „ За Състоянието на съюза ” президентът Джо Байдън акцентира съхранената народна власт и възраждащата се стопанска система на Америка - като се опита да убеди скептичните гласоподаватели, че на 80 години към момента има качествата, с цел да се кандидатира за преизбиране.

Обръщението на Байдън пред Конгреса и десетки милиони телевизионни фенове беше късмет за демократа, който се чака скоро да разгласи кандидатурата си за втори мандат, да показа своята центристка и популистка визия за страната, която се възвръща след пандемията от коронавирус и разтърсванията в президентството на Доналд Тръмп.

Споменавайки опита на Тръмп да преобърне президентските избори през 2020 година, Байдън съобщи, че Съединените щати са претърпели " най-голямата си опасност след Гражданската война. Днес, въпреки и засегната, нашата народна власт остава непоклатима и несломима ", сподели Байдън.

Байдън посочи възходящите данни за заетостта и съобщи на американците, че икономическият му проект има за цел да възвърне индустриалната база на страната макар натиска от войната в Украйна и спирането поради пандемията.

" В момента сме в по-добра позиция от която и да е друга страна на Земята ", сподели той.

В продължение на десетилетия " работните места в производството се преместваха в чужбина, фабриките се затваряха ", сподели Байдън.

" Работните места се завръщат. Гордостта ни се завръща ", сподели той. " Това е моят план за възобновяване на Америка, който е дело на сините якички ".

Сред предложенията на Байдън в речта беше нов " налог за милиардерите ", който съгласно него има за цел да " възнагради труда, а освен благосъстоянието ".

Президентът на Съединени американски щати разкритикува огромните петролни компании, които упрекна, че осъществят " скандални " облаги.

" Кандидатирах се за президент, с цел да трансформира радикално нещата, с цел да се уверя, че нашата стопанска система работи за всички, тъй че всички да можем да се усещаме горди ", сподели Байдън.

На фона на дълбоките политически различия Байдън прикани републиканците, които в този момент имат болшинство в Камарата на представителите, да покажат единение - като упрекна някои от тях, че са взели стопанската система на Съединени американски щати за " пленник " поради тавана на дълга.

" Битката поради самата борба, властта поради самата власт, спорът поради самия спор не водят до на никое място. И това постоянно е било моето виждане за страната: да възстановим душата на нацията ", сподели Байдън.

Той дефинира климатичната рецесия " екзистенциална опасност ", като означи, че въпреки в близко бъдеще стопанската система към момента да разчита на нефт и газ, той е " горделив ", че Америка се оправя с предизвикването.

" Климатичната рецесия не се интересува от това дали сте в червен или наследник щат. Тя е екзистенциална опасност. Имаме обвързване не към себе си, а към нашите деца и внуци да й се противопоставим ", съобщи Байдън.

Американският президент прикани Конгреса на Съединени американски щати да одобри промени, с които да се търси отговорност от полицията за злоупотреби, както и да се забрани " един път вечно " потреблението на рискови нападателни оръжия.

" Не можем да се откажем ", сподели Байдън, визирайки Тайър Никълс, който умря след нечовечен побой от полицията - и чиито родители бяха почетни посетители на речта " За положението на съюза ".

" Нека се обединим и да довършим работата по промяната на полицията ", сподели Байдън.

Той даде обещание, че Съединени американски щати ще поддържат Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да бъде отблъсната съветската инвазия.

" Ще ви подкрепим, колкото и време да е належащо. Нашата нация работи за повече независимост, повече достолепие, повече мир - освен в Европа, само че и на всички места ", сподели Байдън, обръщайки се към посланика на Украйна във Вашингтон Оксана Маркарова.

Байдън съобщи, че Съединени американски щати са подготвени да работят с Китай, само че ще пазят американските ползи, дни откакто подреди на военните да смъкват китайски разследващ балон.

" Не се заблуждавайте: както ясно декларирахме предходната седмица, в случай че Китай заплаши нашия суверенитет, ще действаме, с цел да защитим страната си. И го направихме ", сподели той пред Конгреса.

Американският президент заплаши, че ще наложи несъгласие на всеки закон, забраняващ абортите в цялата страна и прикани да бъдат обезпечени репродуктивните права и здраве на дамите./БГНЕС, Агенция Франс Прес, Би Би Си

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР