В опит да подобри събираемостта на данъци, осигуровки и всякакви

...
В опит да подобри събираемостта на данъци, осигуровки и всякакви
Коментари Харесай

Неплатените глоби към КАТ могат да спрат продажбата на имот или автомобил

В опит да усъвършенства събираемостта на налози, осигуровки и всевъзможни други заплащания към бюджета, страната желае да задължи нотариусите да ревизират клиентите си за неналичието на обществени отговорности и едвам тогава да изповядват покупко-продажби с парцели и моторни транспортни средства.

Това плануват промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), препоръчани за публично разискване от финансовото министерство, предава.

За задачата нотариусите ще получат онлайн достъп до регистрите на Национална агенция за приходите, с цел да ревизират имат ли продавачите " подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности ". Ако се открият такива, нотариусите ще изповядват договорката едвам след тяхното възнаграждение. Допуска се в нотариалния акт или в контракта за покупко-продажба категорично да се вмени задължението купувачът да внесе дължимата сума в съответния бюджет.

В момента при продажба на парцели и моторни транспортни средства продавачът заявява документално, че няма отговорности към хазната - налози, мита и осигурителни вноски. Има, несъмнено, и алтернатива купувачът да заплати отговорностите на продавача и да ги приспадне от цената.

Констатирани са голям брой случаи, при които длъжникът съзнателно не показва отговорностите си при изповядване на договорката, за да получи цялостната сума и да не приспада средства за погасяване на отговорностите си към бюджета, показват от МФ. В тези случаи обществени реализатори уведомяват прокуратурата и се водят трудоемки и продължителни каузи като постоянно до влизане в действие на правосъдно решение част от отговорностите се погасяват по отминалост. Проверка на инцидентен принцип от НАП-София е посочила, че единствено за два месеца - февруари и март на 2017 година - вследствие на тези нарушавания вредата за държавния бюджет била за 6,4 млн. лева

Предвижда се още една смяна, която ще затегне примката за длъжниците - нотариусите да ревизират и да стопират покупко-продажби за всевъзможни просрочени отговорности, открити от Национална агенция за приходите, а освен за налози, мита и осигурителни вноски, както е в сегашните разпореждания. Това значи, че ще се ревизира още за неплатени в период общински налози и такси, санкции, в това число наложени от КАТ, имуществени наказания, конфискации, недължимо платените, надплатени или непозволено получени или усвоени средства по стратегии и фондове на Европейския съюз, лихвите върху такива вземания и някои други вземания, оповестени за обществени. Нотариусите ще имат достъп до всички сходни отговорности на клиентите си.

Нотариус, който сформира акт при неспазване на наредбите, дава отговор солидарно за възнаграждение на отговорностите, дължими от прехвърлителя или от учредителя, написа в плана за изменение на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР