В очакване на традиционното събиране на семейството в края на

...
В очакване на традиционното събиране на семейството в края на
Коментари Харесай

Учени: Заразяването с Covid-19 е най-лесно по време на ядене в ресторант и събиране с приятели


В очакване на обичайното събиране на фамилията в края на годината, Институтът Пастьор разгласява резултатите от изследване на събитията и местата на зартазяване с ковид, написа Le Monde, представен от Агенция " Фокус ".

Както отбелязва вестникът, до момента френските управляващи са обосновавали решението си да затворят заведения за хранене, разчитайки на работата на китайски и американски учени. Преди няколко дни бяха оповестени резултатите от дълго чаканото френско изследване в поддръжка на държавната тактика. Всъщност, съгласно Арно Фонтейн, шеф на епидемиологията на нововъзникващите болести в Института Пастьор, „ това изследване демонстрира висок риск от заразяване с вируса на SARS-CoV-2 по време на хранене и частни събирания “.

Първата част от изследването разчита на изказванията на 30 330 души от базата данни за COVID-19, която съдържа информация за контактите на инфектираните. Според респондентите, които знаят източника на инфекцията си, преобладаващото болшинство от инфекциите са зародили отвън дома: в фамилния кръг (33,1%), в професионална среда (28,8%) и най-после в другарска среда (20,8%).

Изследването също по този начин сподели централната роля на времето за хранене в разпространяването на вируса. В фамилията и при другарство с другари инфекцията се е случвала основно по време на хранене - надлежно 45% и 53,1% от случаите. На работното място главното място за заразяване са общи офиси (34,5%), следвани от заведенията за публично хранене (24,3%).

Втората част от проучването се концентрира върху рисковите фактори. То съпоставя отговорите на 3426 души, които са дали позитивен тест за ковид с отговорите на 1713 очевидци. Проучването сподели, че максимален брой инфекции се случват при частни събирания (със семейство или приятели) (19%).

Общественият превоз не съставлява спомагателен риск, а рискът е още по-малък за хората в рейса или трамвая. В допълнение към питейните заведения и заведенията за хранене е открит нараснал риск от зараза при посещаване на фитнес зали, само че не и при извършване на покупки. Освен това, колкото повече хора живеят в една и съща къща, толкоз по-голям е рискът от зараза, изключително в случай че децата вървят на учебно заведение.

Изследването има редица неточности, маркирани от самите създатели, притегля вниманието Le Monde. Първо, то се е провело през октомври и ноември, по време на комендантския час, а по-късно и общия режим на изолираност, когато приемащите клиенти заведения, бяха отчасти или изцяло затворени. Освен това интервюираните в първата част на изследването са по-млади от общото население, измежду тях има повече дами и социално-икономическият им статус също е над междинния. И най-после, данните се основават напълно на доброволни изказвания, чиято акуратност не може да бъде тествана.

Според вестника тези резултати удостоверяват това, което към този момент е известно за предаването на вируса. Появява се основно посредством капчици от устата и носа при говорене, кашляне или кихане, както и посредством микроскопични спрейове при дишане. „ Когато сваляте маската си, изключително до момента в който ядете, излагате себе си на нараснал риск от зараза “, предизвестява вестникът. Както акцентира Арно Фонтан, „ извънредно значимо е да се сведе до най-малко този риск по време на събиранията, които ще съпътстват празниците “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР