В Община Пловдив предстои потенциално закриване на Детски контактен център,

...
В Община Пловдив предстои потенциално закриване на Детски контактен център,
Коментари Харесай

Неизвестното бъдеще на първия Детски контактен център в България: Какво решение ще вземе Община Пловдив за него?

В Община Пловдив следва евентуално закриване на Детски контактен център , ръководен от Асоциация „ Деметра “, която от 5 години в града развива и се занимава с поддръжка за деца и фамилии , преминаващи през сложни моменти на разлъка и спор.  В него е създадена пилотна за страната стратегия в случаите на наставнически спорове, отчуждение и деца, жертви и очевидци на принуждение.

„ Центърът за обществена рехабилитация и интеграция “ към Асоциация „ Деметра “, ситуиран на ул. „ Неофит Бозвели “ №38 в Пловдив, е първият по рода си в България . В него се предлага и програмата „ Искам мемоари и с мама, и с баща! “. Тази самодейност обезпечава безвредна и непредубедена среда, където децата могат да поддържат контакт с родителите си , без значение от фамилните условия. Специализирани психолози и обществени служащи са разполагаем, с цел да подкрепят процеса, гарантирайки, че правата и потребностите на децата са предпазени.

По този мотив се свързахме с шефа на Центъра Иван Иванов . Той сподели пред Искра.бг :

„ Предлагаме доста услуги. През последните 5 години сме помогнали на над 500 деца и фамилии, които са в риск и имат потребност от помощ. На първо място е Контактният център. Това е услугата, която я няма другаде в Пловдив и единствено ние я предлагаме, в случай че нас ни няма и бъдем закрити и услугата няма да я има. Тя работи сполучливо и доста фамилии са включени в нея. През последните 5 години сме развили и създали доста други обществени услуги. Не разбираме за какво една работеща обществена услуга, може да бъде затворена, което ще е огромна загуба за региона. Имаме доста случаи, доста консуматори, доста удовлетворени хора от центъра. “

Този център не е единствено място за срещи, а и пространство, където се прави значима работа за обществената рехабилитация и интеграция на деца от рискови групи . Центърът дава психическа поддръжка на доста фамилии, което е доказателство за неговото влияние и нужда му.

Въпреки неговата сполучлива активност, бъдещето на центъра е под въпрос след решение на Община Пловдив да пренасочи държавно делегираната активност към друго съдружие, което съгласно източници на Искра.бг не разполага с нужния опит и запаси за сходен вид услуга. Това решение идва в миг, когато насилието в фамилията и фамилните спорове стават все по-чести в обществото ни, а потребността от профилирани услуги за поддръжка е все по-спешна.

Асоциация „ Деметра “, с 26-годишен опит в закрилата и поддръжката на жертви на домашно принуждение , ще показа активността си и новаторските стратегии, създадени тъкмо в Детския контактен център-Пловдив на конференция в Ню Йорк. Това е най-голямата среща на Организация на обединените нации за равенството сред половете – 68-ата годишна Комисия за ситуацията на дамите /CSW68/, която се организира от 11 до 22 март 2024 година .

Това още повече акцентира, че опцията за закриване на подобен вид услуга съставлява загуба освен за Пловдив, само че и за цялата страна, което е опасност за напредъка в региона на отбраната на правата на детето и даването на обществени услуги.

„ Призовавам Община Пловдив да размислят и да ни запазят “, по този начин се оборна шефът на Центъра към Община Пловдив.

Изборът за опазване на Центъра и тази обществена услуга в този момент стоят пред Общината. С това значимо решение локалната власт ще подсигурява, че децата и фамилиите в потребност ще не престават да имат достъп до тази значима поддръжка, която се обезпечава от Асоциация „ Деметра “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР